2018-ban indul a NASA Mars-fúrója

2018-ban indul a NASA Mars-fúrója

2016. szeptember 8. 11:09, Csütörtök
Jóváhagyták a küldetést, így végül több, mint 2 éves késéssel jöhet majd a rajt.

A NASA illetékeseinek komoly fejtörést okozott az InSight (Interior exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) névre keresztelt küldetés, amely eredetileg idén márciusban rajtolt volna el, útnak indítva a vörös bolygó felé az érdekes fúróberendezést, amely a helyszínen vizsgálná meg a főbb jellemzőket. Most végre megszületett a döntés, így a célegyenesben vagyunk.

A hivatalos bejelentés szerint a Science Mission Directorate rábólintott a tervekre, így a rajt (legalábbis a jelenlegi tervek szerint, amelyek nagyban építenek a két bolygó pályájára) 2018 májusában érkezhet el, amikor is a landolóegység útnak indulhat égi szomszédunk felé. Még ugyanazon év novemberében következne a leszállás, ezt pedig a helyszíni vizsgálódás megindulása tetőzné be, hiszen ennek során az InSight belefúrna a Mars talajába, betekintést nyújtva nemcsak a szeizmológiai és hőáramlási jellemzőkbe, de akár a bolygó múltjába és annak eredetébe is. Ez mind szükséges ahhoz, hogy a jövőben embereket küldjünk a Marsra, hiszen itt minden apró részlet számítani fog.


A NASA eredetileg 425 millió dollárt szánt a projektre, ez azonban később 675 millióra ment fel. A nemrég elszenvedett újabb késedelem (amely az elsődleges SEIS műszer számára szükséges vákuum szivárgása miatt következett be) további 153,8 millióval növelte a költségeket, itt pedig kérdéses volt, hogy valaha elrajtolhat-e a küldetés – a magasabb költség egyébként nem jelenti más küldetések törlését, de bizonyos egyéb érdekes lehetőségek mellőzését eredményezheti majd a 2017 és 2020 közötti időszakban.

A jelenlegi elképzelések szerint a 2018-as küldetést két évre rá követné az újabb marsjáró és a felderítő drón párosa, ezek szintén értékes adatokat gyűjthetnek majd a helyszínen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások