Tanúhegyek fotózása után folytatja útját a Curiosity

Tanúhegyek fotózása után folytatja útját a Curiosity

2016. szeptember 14. 13:57, Szerda
A marsjáró több érdekes felvételt készített a napokban, most pedig folytatja útját.

A NASA a hónap elején számolt be arról, hogy a Curiosity marsjáró számos érdekes felvételt készített a Murray-tanúhegyekről, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a Földön is látható példányokra. A nézelődés és a helyszíni vizsgálatok után az értékes eszköz folytatja útját, a Sharp-hegy magasabb területeit véve célba.


A Curiosity még 2012-ben landolt égi szomszédunkon, az ezt követő két évet pedig azzal töltötte, hogy közelebb kerüljön a célpontként kijelölt hegyhez. Időközben meghosszabbították a küldetést, így már biztos, hogy újabb két éven át számíthatunk a további adatokra, ami mindenképpen izgalmas a szakemberek és a laikusok számára. Az említett hegy lábánál zajlott eddig a vizsgálódás, a most visszaküldött és a NASA által közzétett képek pedig azért kiemelkedően érdekesek, mert az ezeken látható formációk erősen emlékeztetnek az USA délnyugati, sivatagos részén megtalálható példányokra. A rendelkezésre álló fotókból a tervek szerint több nagy mozaikképet állítanak majd össze, hogy ezeken keresztül csodálhassuk a marsi tájat.


A marsjáró a tél folyamán elsősorban homokdűnéket vizsgált, elsőként valósítva ezt meg egy másik bolygón. A most lencsevégre kapott jellemzők még ennél is érdekesebbek, hiszen ezek a homokkő vékony, finom rétegeiből álltak össze, ami egyben azt is megmutatja, hogy a szél által összehordott üledék hogyan alkotott a dűnékhez hasonló alakzatokat – hogy azután ezek betemetve megkövesedjenek és az erózió által elnyerjék ma is látható formájukat.

A Curiosity a hét elején maga mögött hagyta a szóban forgó területet, ahol nagyjából egy hónapot töltött el – bár itt még néhány utolsó fúrásra is sort kerítettek. A következő célpont a Sharp-hegy egy magasabb helyszíne, ahol a klíma szárazabbra fordulásának okait vizsgálják majd meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások