Jegelik a Google Fiber projektet

Jegelik a Google Fiber projektet

2016. október 28. 12:45, Péntek
Az Alphabet átmenetileg leállította a programot.

Az Amerikai Egyesült Államokban már évekkel ezelőtt megkezdődött a Google Fiber projekt, amelynek keretében a cég szakemberei több ottani nagyvárost és azok környékét látták el kedvezményes árú, ám kiemelkedően gyors interneteléréssel. Az elképzelést sok felhasználó örömmel fogadta, azonban némileg váratlanul a társaság most bejelentette, hogy jegeli a programot, mert valamit "finomítani" akar azon.

A Google Fiber idén nyár óta Access néven működik és jelenleg komoly problémákkal küzd. A várható átszervezés komoly személyi következményekkel is jár majd. Az egyik változás az lesz, hogy búcsúzik a pozíciójától Craig Barratt, az Access vezetője, aki a jövőben csak a projekt tanácsadója lesz. Emellett az érintett szakemberek 9 százalékát is elbocsátják vagy más területekre irányítják át.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy jelenleg hány ember dolgozik az Access programnál, a Bloomberg az érintettek számát 1500-ra becsülte. A pontos számot azért is nehéz megállapítani, mert az Access számos céges területtel van átfedésben vagy szoros kapcsolatban.

A harmadik várható intézkedés, hogy a hálózat további kiépítését tíz tervezett helyszínen leállítják, illetve szüneteltetik. Így egyelőre kérdéses, hogy az Access mikor jelenik meg, illetve megjelenik-e egyáltalán Chicago, Los Angeles, Phoenix, Portland, San Diego és további öt amerikai nagyváros területén. Az Alphabet ezt a "szünetet" arra akarja kihasználni, hogy átgondolja a teljes stratégiát és akár fel is adja a kábelen alapuló szolgáltatói tevékenységét. A jövőben pedig így részben vagy egészben csak a mobilhálózatokkal foglalkozhat. Az első 6 esztendőben csupán 8 helyszínen sikerült kiépíteni az optikai hálózatot, ez pedig - érthetően - elgondolkodtatta a menedzsmentet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások