Betegségeket terjeszthetnek a virtuális valóság szemüvegek

Betegségeket terjeszthetnek a virtuális valóság szemüvegek

2016. október 27. 18:15, Csütörtök
A készülékeken keresztül többek között a szemherpesz terjedhet.

Egyre gyakrabban próbálhatók ki a különböző rendezvényeken és szakmai kiállításokon alkalmazások vagy játékok segítségével a virtuális valóság (VR) szemüvegek, de ez akár komoly egészségügyi kockázatokat is hordozhat magában. A fő problémát az jelenti, hogy egy-egy eszközt egymás után akár több százan is kipróbálnak és emiatt könnyen átadhatók másoknak például fertőzések, azok közül is elsősorban a szemherpesz. A fejlesztők között ez már egy ideje beszédtéma és rámutattak arra, hogy minden egyes VR-készüléket a használat után alaposan meg kellene tisztítani. Ez azonban aligha valósul meg minden egyes rendezvényen és minden egyes használat után.

A szemherpesz egy olyan fertőzés, amely nagyon hasonlít az ajakherpeszre és amelynek során a szem körül viszkető hólyagocskák képződnek. A herpeszt a Herpes Simplex nevű vírussal (HSV) lehet átadni, ami nagyon fertőző, ezért a virtuális valóság szemüvegek használatakor nagyon gyorsan elterjedhet a felhasználók között. A VR-játékokat fejlesztő stúdiók és a virtuális valóság eszközöket gyártó cégek nagyon komolyan veszik az ügyet. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hány fertőzésre kerülhetett sor eddig, de a fertőzéshez már egyetlen HSV-fertőzött személy is elegendő.

A szakemberek azt javasolták, hogy aki szeretne egy VR-készüléket kipróbálni, az az adott rendezvény szervezőit kérje meg a termék használat előtti tisztítására. Mindez azonban a nagy eseményeken nehézkes lehet, mert ott a látogatók sok modellt próbálnak ki és nem szeretnek hosszú ideig várni. A probléma nem új, korábban felmerült, hogy a játékkiállításokon lévő vezérlőegységek kipróbálásával átadhatók a bőrbetegségek. Fertőzések ugyanakkor akár otthon is történhetnek, ha valaki játékpartit szervez vagy megmutatja az újonnan megvásárolt virtuális valóság szemüvegét és az egyik meghívott vendég fertőzött.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások