A Kreml környékén néha megbolondul a GPS

A Kreml környékén néha megbolondul a GPS

2016. november 1. 16:32, Kedd
A Vörös téren rendszeresen problémát okoz a műholdas helyzetmeghatározás.

A navigációs gonddal először júniusban találkoztak a járókelők és az autósok. Sokan némileg viccesen meg is jegyezték, hogy alighanem virtuálisan teleportálódtak, mert teljesen máshol voltak a digitális rendszerek szerint, mint a valóságban. Volt, aki a moszkvai városközpont helyett a GPS adatai alapján 30 kilométerre délnyugatra az orosz fővárostól tartózkodott. A jelenség azóta rendszeresen megismétlődik és általában több órán át tapasztalható, leggyakrabban a Kreml környékén.

A probléma leginkább a taxisok és az utasaik számára bosszantó, hiszen a két fél általában alkalmazások és a GPS-alapú navigációs szolgáltatásokat vesz igénybe. A taxik téves megrendeléseket kapnak és csak akkor derül ki, hogy nem hívta őket senki, amikor kimennek az adott címre, míg az utasok hiába várnak a megrendelt taxikra.


A Yandex keresőcég egyik munkatársa úgy döntött, hogy kideríti, mi áll a dolog hátterében. A cégnek erre több oka is volt, hiszen egyrészt Oroszországban navigációs ajánlatokat kínál, másrészt a legnagyobb orosz taxiszolgáltatást üzemelteti. Grigorij Bakunov, a Yandex technológiai vezetője az egyik délelőtt felkerekedett, különböző GPS-eszközöket pakolt be a hátizsákjába és beutazta Moszkvát. Végül arra a megállapításra jutott, hogy a Kreml területén található egy adó, amely olyan erős jelet bocsát ki, amelyről azt hihetné az ember, hogy egy navigációs műholdról származik. Az IT-szakértők az ilyen eljárásoknak a spoofing nevet adták.

Bakunov szerint egy hamis műholdjeleket sugárzó spoofing-adót már most is meg lehet vásárolni. A kérdés csak az, hogy ki üzemelteti ezt az adót. A legvalószínűbbnek az orosz biztonsági szolgálat tűnik, amely így akadályozhatja meg például, hogy drónok repülhessenek a főváros fölé és videofelvételeket készíthessenek. Ez egyébként eleve tilos is, de ha egy robotrepülőgép már felszállt, akkor nem olyan egyszerű elfogni. Mindegyik korszerű robot légi járművet elláttak GPS-vevőegységgel és eltárolják azoknak a helyeknek a GPS-koordinátáit, ahol nem szállhatnak fel, ilyenek például a repülőterek.

A helyzetre jellemző, hogy már Dmitrij Peskov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője is szembesült a problémával, neki például azt jelezte a készüléke, hogy egy teljesen másik moszkvai kerületben tartózkodik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások