Új navigációs rendszer tengeralattjáróknak

Új navigációs rendszer tengeralattjáróknak

2016. június 23. 21:00, Csütörtök
A GPS-t felválthatja a hanghullámokon alapuló navigáció.

Az amerikai Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) megbízásából a BAE Systems fejleszti ki azt az új rendszert, amely új korszakot nyithat a tengeralattjárók életében. Az eddig használt GPS-t egy új navigációs megoldással váltanák ki, amely hanghullámokkal működne. Az új rendszer neve Positioning System for Deep Ocean Navigation (Posydon) és a megalkotásában a BAE Systems mellett az MIT, a Texasi Egyetem és a Seattle városában működő Washingtoni Egyetem kutatói vesznek részt. A POSYDON alapvetően hasonlóan működik, mint a GPS és lehetővé teszi a tengeralattjárók személyzetének, hogy a felszínre való felemelkedés nélkül határozza meg a jármű aktuális tartózkodási helyét.

A GPS eddig kizárólag a felszíni navigációban jelentett segítséget, a víz alatt a tengeralattjárók a hagyományos navigációt használták, amelyet kiegészített egy nagyon érzékeny inerciális mérőegység (IMU). Ez utóbbi érzékeli a jármű mozgásait és azok, valamint a legutolsó GPS-adatok segítségével lehetővé teszi a pontos tartózkodási hely meghatározását. Az inerciális mérőegységekkel két probléma van: egyrészt meglehetősen ormótlan berendezések, másrészt drágák. Semmiképpen sem ideálisak például a jóval kisebb robot-tengeralattjárókon való használathoz.


Joshua Niedzwiecki, a BAE Systems részlegvezetője elmondta, hogy a vízben a hanghullámok terjedése függ a sótartalomtól és a hőmérséklettől. A különböző tengereknek eltérő a sótartalmuk, míg az egyes tengereken belül a hőmérséklet is különböző lehet. A fejlesztőknek tehát fel van adva a lecke és jelenleg számos modellen dolgoznak azért, hogy megoldják ezeket a problémákat.

A kutatóknak még egy dologra is figyelniük kell: az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete biztosítani akarja, hogy az akusztikus jelek nem fogják megzavarni a delfineket és a bálnákat, amelyek szintén hanghullámok segítségével kommunikálnak és tájékozódnak. A BAE Systems közölte, hogy a POSYDON olyan frekvenciákat használ majd, amelyek nem zavarják majd meg az állatokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások