Az Európai Bizottságnak magyarázkodik a Google

Az Európai Bizottságnak magyarázkodik a Google

2016. november 14. 09:53, Hétfő
Az Android monopolhelyzete miatt (is) támadott amerikai cég szerint bárki módosíthatja operációs rendszerüket, és az egy pezsgő piacot hozott létre.

Kent Walker, a Google főjogásza blogbejegyzésében visszautasította az Európai Bizottság Android elleni kartellvádjait. A menedzser rámutatott, hogy a felhasználók világszerte több mint 24 000 különböző Androidot futtató eszközhöz férhetnek hozzá, amelyek több mint 1300 márkanév alatt jelennek meg. Emellett az európai alkalmazásfejlesztőknek egy több mint egymilliárd fogyasztós piacot is kínálnak. Az operációs rendszer tehát nem egy "zsákutca", hanem egy több sávval rendelkező autópálya, amely számos választási lehetőséget kínál.

Walker hozzátette, hogy minden gyártó letöltheti és tetszés szerint módosíthatja az Androidot. A Google megállapodott az eszközgyártókkal egy minimális kompatibilitásról, így megakadályozhatóvá vált, hogy a fejlesztőknek a termékeik különböző verzióit el kelljen készíteniük. Ez szavatolja, hogy több ezer okostelefont és táblagépet lehessen kifejleszteni, amiken a különböző szoftverek zökkenőmentesen működnek. Mindez ösztönzi az Android-táboron belüli, illetve az Android és iPhone közötti versenyt.

A szakember ezután kitért arra a vádra is, hogy a Google kényszeríti a gyártókat arra, hogy bizonyos programjait és szolgáltatásait előre feltelepítsék a termékeikre. Példaként három aktuális modellt hozott fel: Apple iPhone 7 (iOS 10.0.2), Microsoft Lumia 550 (Windows 10 Mobile) és Samsung Galaxy S7 (Android 6.0.1). Az iPhone 7 készüléken 39 előre feltelepített alkalmazás van, ezek mind az Apple fejlesztései. A Lumia 550 összesen 47 előre feltelepített program tartalmaz, ezek közül 39 származik a Microsoft munkatársaitól. A Galaxy S7 ezzel szemben csak 38 előre feltelepített szoftvert vonultat fel és ebből alig 11 a Google fejlesztése, a többi a Samsung, a Microsoft és a többi cég megoldása. Ennek ellenére kizárólag őket támadja az Európai Bizottság...

A Google online piacterében szintén megtalálhatók a konkurens szolgáltatások és alkalmazások. Egy átlagos Android-használó Európában kereken 50 további programot tölt le a mobiltelefonjára, vagyis nem állítható, hogy a Google nem nyitja meg a mobil operációs rendszerét a vetélytársai előtt. Az tény, hogy a termékek össze vannak kapcsolva egymással, de ez teszi lehetővé azt, hogy az egyes szoftverek és szolgáltatások használhatók legyenek. Ez hatékony megoldás mindenki számára, hiszen csökkenti az árakat, miközben a Google folytathatja a fejlesztéseit az Android és a Play esetében.

Az kérdéses ugyanakkor, hogy ezeket az érveket mennyire fogadják majd el az Európai Bizottság munkatársai, akiknek az észrevételeket elküldte a webes konszern.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások