Drágulnak a PC-k

Drágulnak a PC-k

2017. február 20. 15:48, Hétfő
Szinte minden fontos alkatrész ára nő, a memóriák mellett a kijelzőkből és a notebook akkumulátorokból is hiány van.

Gianfranco Lanci, a Lenovo ügyvezető igazgatója elmondta, hogy jelenleg nem csupán a memóriákból és az SSD-meghajtókból, hanem a kijelzőkből és az akkumulátorokból is hiány van a piacon. A menedzser kiemelte, hogy mindez azt jelenti a gyártók számára, hogy sokkal magasabbak a beszerzési költségek, ez pedig azt eredményezi, hogy az asztali számítógépek mellett többe kerülnek a notebookok is.

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy tovább drágulhatnak a memóriák, a személyi számítógépekbe való RAM-ok ára akár 40 százalékkal is emelkedhet a közeljövőben. Az árak emelkedéséért a nagy kereslet felelős, különösen a tavalyi negyedik negyedévben az okostelefonok területén volt ez megfigyelhető a kínai piac megugrása és az iPhone 7 bevezetése miatt. A PC RAM-oknál eddig az árak több mint 30 százalékkal emelkedtek.

Mikako Kitagawa, a Gartner piackutató cég elemzője kifejtette, hogy nem csupán az egyes alkatrészek magasabb beszerzési költségei állnak az árdrágulás hátterében, hanem az is, hogy a gyártók szándékosan növelik az áraikat, mert nagyobb nyereséget szeretnének elkönyvelni a globálisan zsugorodó PC és tablet piacon. Az utóbbi elsősorban az okostelefonok elterjedésének köszönhető.

A vásárlók összetétele is változik, leginkább az ezredforduló környékén születettek és a játékosok készek több pénzt áldozni a PC-kre, ugyanakkor nem kell attól tartani, hogy az olcsó árkategóriába tartozó termékek eltűnnek majd. De az tény, hogy ez a szegmens nem fog sem növekedni, sem a gyártóknak nem lesz kifizetődő, ráadásul várhatóan korlátozottabb lesz a testreszabhatóság. A cégek számára viszont drágább alkatrészeket éri meg piacra dobni, hiszen a vásárlók ezeket is megveszik és ezeken nagyobb haszon érhető el. Tavaly az Intel processzorai például átlagosan körülbelül 7 százalékkal drágultak. Ez részben annak volt köszönhető, hogy az Intel több olyan prémium kategóriás modellt adhatott el, amelyek a Core i7 processzorokra épültek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások