Készül a kínai háromtestű fregatt

Készül a kínai háromtestű fregatt

2017. február 25. 11:08, Szombat
Jövőre indulna meg az új hajó építése, amely egy amerikai megoldást másol le.

A China Shipbuilding Trading Company ezúttal is jelen volt a Dubai IDEX kiállításon, amelyen a világ számos fegyvergyártó cége felsorakozott saját fejlesztéseivel. A kínai gyártó egy érdekes hajó modelljét mutatta be, amelyet kifejezetten a haditengerészetnek szánnak.

Az új típus a maga háromtestű, más néven trimarán kivitelével mintha az amerikai Independence-osztály példányaira hajazna, a fontosabb jellemzők listáján azonban több komoly eltérést is látunk. Tekintettel arra, hogy a gyártás 2018-ban indulna csak el, itt természetesen előzetes becslésekről van szó, de annyit nagy vonalakban már kijelenthetünk, hogy az amerikai változat gyorsabb (sebessége 50 csomó, szemben a kínai rivális 35 csomójával), viszont kevesebb fegyverrendszert hordoz, amit ezek cserélhető jellegével igyekszik kárpótolni. A kínai fél számára előrelépés, hogy a hajót kifejezetten harci feladatokra szánják, szemben a jelenleg rendelkezésre álló háromtestű példányokkal.


A trimarán kivitel révén ezen fregatt esetében szélesebb fedélzet jut a helikopterek és a függőleges felszállásra képes drónok kiszolgálására, a sebesség pedig pont elegendő ahhoz, hogy a kisebb Type 022 csónakok és Type 056 korvettek számára támogatást nyújtson, ami a szigetekkel és zátonyokkal tarkított régióban gyors reagálást tesz lehetővé. A 76 mm-es ágyú mellett helyet kaptak itt hajók és repülők elleni rakéták, de ezeket szárazföldi célpontok ellen szánt példányokkal is kiegészíthetik. A 2450 tonna vízkiszorítású, csaknem 142 méter hosszú hajó integrált elektromos meghajtásra épül, hangárjában több helikoptert szállíthat, ami tovább bővíti a funkciók listáját.


Elég gyors ahhoz, hogy lépést tartson a kisebb korvettekkel, azoknak légi támogatást nyújtva, illetve speciális egységek bázisául szolgálhat

Mivel egyelőre kizárólag a modellt láthatta a közönség, arról nincs szó, hogy a típus mikor állna majd szolgálatba.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások