Egészségügyi szenzorokon dolgozik az Apple

Egészségügyi szenzorokon dolgozik az Apple

2017. április 18. 11:27, Kedd
Sajtóértesülés alapján a konszern az egészségügyi piac felé kacsingatva végzi a fejlesztéseket, mely összemérhetetlenül nagyobb, mint az okostelefon-üzletág.

A CNBC arról számolt be, hogy Palo Altóban egy külön csapat dolgozik a legszigorúbb titoktartás mellett olyan szenzorok megalkotásán, amelyek segítségével könnyebbé válhat a cukorbetegség kezelése. Amennyiben az erőfeszítéseket siker koronázza, úgy több millió cukorbeteg életét lehet majd megkönnyíteni. Az Apple csoportja 30 biotechnikusból áll és a fő feladatuk olyan szenzor kifejlesztése, amely a bőrön keresztül tudja mérni a vércukorszintet anélkül, hogy szükség lenne hagyományos vércukorszint-mérő használatára. Az új megoldás később integrálható lesz akár egy karkötőbe vagy az Apple Watch okosórába is.

Az Apple immár öt éve foglalkozik a technikával, a kijelölt csoport azonban csak egy esztendővel ezelőtt kezdte el a munkát. A terveket korábban Steve Jobs is támogatta. Terrance Gregg szakértő, a DexCom vezetője néhány éve azt nyilatkozta, hogy a fejlesztés több százmillió vagy akár egymilliárd dollárba is kerülhet. A pénz ugyanakkor a rendkívül jó gazdasági helyzetben lévő Apple számára aligha lehet akadály. Ráadásul siker esetén bőven megtérülne a befektetett összeg, hiszen az Apple termékeit megvásárolnák a cukorbetegek.

Tim Cook, az Apple első embere tavaly augusztusban azt fejtegette, hogy stratégiájuk az élet minden területén segíteni a felhasználóknak függetlenül attól, hogy azok a szobájukban ülnek és szeretnének hatékonyabban dolgozni az asztali számítógépükkel, vagy az okostelefonjukat használják egy autóban ülve. Ezért először az egészség, majd a wellness területét vizsgálták meg, ami oda vezetett, hogy közelebbről foglalkoztak a fejlesztéssel, ami elvezette őket a betegellátáshoz.

A társaság nem csupán hobbinak tekinti az ilyen jellegű fejlesztéseket. A legtöbb mostani megoldást - függetlenül attól, hogy a gyógyszeripar termékeiről van-e szó vagy sem - csupán azért alkotják meg, hogy a betegbiztosítók visszajelzésekhez jussanak és nem azért, hogy a betegeken segítsenek. Amennyiben az előbbi dolgot figyelmen kívül hagyja az Apple - és ők ezt megtehetik -, akkor olyat hozhatnak létre, amely mellett még az okostelefon-piac is eltörpülhet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások