Köteles kiadni a külföldön tárolt adatokat a Google

Köteles kiadni a külföldön tárolt adatokat a Google

2017. május 3. 16:56, Szerda
Az ügyet tárgyaló bíró jóváhagyta a korábbi döntést, az FBI ráteheti a kezét az írországi szervereken tárolt emailekre.

Februárban a philadelphiai kerületi bíróság úgy döntött, hogy a társaságnak együtt kell működnie a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), s ki kell adnia azokat az elektronikus leveleket, amelyekbe a hivatal szeretne betekinteni és amelyeket egy külföldi levelezőszerveren tárolnak. Most ezt az ítéletet erősítette meg Laurel Beeler bíró.

A döntés azért meglepő, mert egy hasonló ügyben tavaly júliusban a Microsoft pert nyert az Obama-kormány ellen, amely azt szerette volna, hogy bármikor hozzáférhessen a társaság egyik ügyfelének Írországban tárolt e-mailjeihez. A Microsoft azonban megtagadta a kérést, ezért az Obama-kabinet megpróbálta jogi úton kikényszeríteni a hozzáférést. A New York-i fellebbviteli bíróság végül a vállalatnak adott igazat. Az amerikai igazságügyi minisztérium ezután azt szerette volna, hogy az eljárás folytatódik, a perújrafelvételi beadványt azonban egy nyolc tagból álló testület elutasította.

Nos, Laurel Beeler nem látott párhuzamot a Microsoft és a Google ugye között, s azzal utasította el a webes konszern érvelését, hogy a kérdéses adatokat a társaság is le tudja hívni és fel tudja dolgozni az Amerikai Egyesült Államokban, akkor is, ha azokat más országban őrzik. Emellett rámutatott, hogy a Google az adott szövetségi kerületben található, ezért az illetékes bíróság fennhatósága alá tartozik.

A bíró utasította a vállalatot, hogy a házkutatási határozatban szereplő Gmail-adatokat, az elektronikus levelek tartalmait, a csatolmányokat, az úgynevezett metaadatokat és a földrajzi információkat egyaránt adja ki. Miután az FBI erőfeszítéseit siker koronázta, így valószínű, hogy a hivatal a jövőben egyre gyakrabban fogja követelni a szolgáltatóktól a külföldi felhasználók adatainak a kiadását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások