Már fütyül a netsem­legességre a Netflix

Már fütyül a netsem­legességre a Netflix

2017. június 5. 20:05, Hétfő
A stream-szolgáltató álláspontjában gyakorlatilag 180 fokos fordulat következett be.

Korábban arról számoltunk be, hogy Ajit Pai, az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának (FCC) új vezetője megszüntetné az internetsemlegesség jogi alapjait biztosító szabályokat. Így a jövőben az internetszolgáltatásokat nem információs, hanem távközlési szolgáltatásoknak tekintenék. Amennyiben ez megvalósul, úgy lehetővé válhat egyes ajánlatok előnyben részesítése a többivel szemben. Mindezzel sok cég egyáltalán nem értett egyet, nem úgy most a Netflix, ami komoly meglepetést jelent. Reed Hastings, a Netflix vezérigazgatója ugyanis 2014 márciusában még az internetsemlegesség mellett állt ki, sőt, akkori nyílt levelében azt írta: nem elegendő csupán akadálytalan hozzáférést biztosítani a felhasználóknak, hanem azt is meg kell gátolni, hogy a szolgáltatók bizonyos kiválasztott ajánlatokkal kapcsolatban pénzt kérjenek.

A menedzser most azt nyilatkozta, hogy már elég nagyok ahhoz, hogy megköthessék azokat az üzleteket, amiket akarnak. Mindez azt jelenti, hogy a Netflix már kellően tőkeerős és ráadásul hajlandó is azért fizetni a szolgáltatóknak, hogy az adatai gyorsabban és hatékonyabban juthassanak el az ügyfeleihez. Amíg a vállalat kicsi volt, addig mindezt nem engedhette volna meg magának, de mióta a piac egyik meghatározó szereplője lett, a probléma már nem áll fenn.

Hastings a Re/Code Code Conference nevű rendezvényén azt mondta, hogy már nem tartja magukat felelősnek az internetsemlegességért, de minden olyan társaságot támogatnak, amely az internetsemlegesség megtartásáért akar harcolni. Ugyanakkor az üzletember szerint ezt a harcot aligha lehet megnyerni. A Trump irányítása alá tartozó FCC így vagy úgy, de el fogja tüntetni a jelenlegi szabályozást.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban