A Kreml szerint az amerikaiak a kibertámadók

A Kreml szerint az amerikaiak a kibertámadók

2017. június 7. 19:01, Szerda
Tagadják az elnökválasztásba való beavatkozásnak még a lehetőségét is és amerikai fenyegetésekre panaszkodnak.

A The Intercept az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) jelentésére hivatkozva hétfőn azt állította, hogy néhány nappal a tavalyi amerikai elnökválasztás előtt az orosz katonai hírszerzés (GRU) informatikai támadást hajtott végre legalább egy olyan amerikai cég ellen, amely szavazógépekhez való szoftvert gyártott, továbbá adathalász e-maileket küldött több mint száz amerikai választási tisztviselőnek. Az amerikai igazságügyi minisztérium vádat is emelt Reality Leigh Winner, az NSA szerződéses munkatársa ellen, amiért a The Intercept közlésének alapjául szolgáló hírszerzési dokumentumokat szivárogtatott ki.

"Az Egyesült Államok titkosszolgálatai Barack Obama elnöksége alatt azzal fenyegetőztek, hogy kibertámadást intéznek az orosz infrastruktúra objektumai ellen" - jelentette ki Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes az orosz parlamenti felsőháznak a belügyekbe való külföldi beavatkozással szembeni fellépésről ma megtartott vitanapján. "Washington, a Pentagon alvállalkozóinak segítségével a legnagyobb játékossá nőtte ki magát az úgynevezett exploitok, a hackerbehatolást megkönnyítő, szoftversebezhetőséget kihasználó programok piacán" - mondta a diplomata a tanácskozás nyilvános szakaszában.


Putyin még a felvetést is blődnek tartja

"A sajtóba történő kiszivárogtatások révén Barack Obama idején a titkosszolgálatok azzal fenyegettek meg bennünket, hogy ezen szoftverbetétek segítségével bármely pillanatban masszív csapásokat tudnak mérni az orosz infrastruktúra kritikus fontosságú objektumaira" - tette hozzá. Rjabkov szerint míg az orosz elektronikus infrastruktúra elleni támadások 28 százaléka az Egyesült Államokból érkezik, addig fordított esetben ez az arány csak 2-3 százalék.

A külügyminiszter-helyettes azt állította, hogy az orosz állami szerveknek "nincs közük és nem lehet közük a hackertámadásokhoz", valamint hogy "egyszerűen lehetetlen" elképzelni, hogy Oroszország kibetámadások útján próbáljon meg befolyást gyakorolni más országok belső folyamataira. Hangsúlyozta, hogy az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozásra "nincs és nem is lehet" bizonyíték, és hogy tények híján az amerikai titkosszolgálatok tettek azzal kapcsolatban hamis bejelentéseket.

A Kreml szóvivője szintén határozottan visszautasította a The Intercept elnevezésű amerikai oknyomozó hírportál állításait, szerinte azok érvekkel nincsenek alátámasztva. "Ezen állításon felül, amely abszolút nem felel meg a valóságnak, semmilyen más információt nem láttunk, és semmilyen érveket nem hallottunk, amelyek alátámasztották volna ezen információ hitelességét. Ennek megfelelően határozottan visszautasítjuk annak a lehetőségét, hogy ez megtörténhetett" - mondta. Peszkov kijelentette, hogy ő maga nem olvasta azt az amerikai titkosszolgálati (szigorúan titkos) jelentést, amelyre az amerikai média hivatkozott.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások