Törli a VPN-alkalmazásokat az Apple a kínai szoftver­boltjából

Törli a VPN-alkalmazásokat az Apple a kínai szoftver­boltjából

2017. augusztus 2. 00:28, Szerda
A társaság kénytelen volt eleget tenni az új helyi előírásoknak, amiket a kínai lakosok a kormány tűzfalának megkerülésére haszáltak. A lépés miatt a cenzúra támogatásával vádolják a céget.

Kínában az internetszolgáltatók kötelesek gondoskodni a cenzúráról, de ez eddig egy virtuális magánhálózatra, azaz VPN-szolgáltatásra előfizetve viszonylag könnyen megkerülhető volt. Az ázsiai állam azonban teljesen lezárná saját belső internetét, blokkolnák a virtuális magánhálózatok elérését, ezzel az utolsó réseket is befoltoznák a Nagy Tűzfal nevű rendszeren. Az állami tulajdonú helyi távközlési vállalatok - a China Mobile, a China Unicom és a China Telecom - kötelesek megakadályozni, hogy az ügyfeleik 2018 február elsejétől hozzáférjenek a virtuális magánhálózatokhoz.

Az Apple megerősítette, , hogy ők is eleget tettek a helyi előírásoknak és az iOS szoftverboltjából törölte azokat az alkalmazásokat, amelyek hozzáférést biztosítanak a virtuális magánhálózatokhoz. Az ExpressVPN, az egyik érintett VPN-szolgáltató a honlapján tette közzé az Apple közleményét. Érdekesség, hogy más országok szoftverboltjaiban az adott programok probléma nélkül továbbra is elérhetők maradnak. Ezért a VPN-szolgáltató is azt javasolta a kínai felhasználóinak, hogy a terméküket egy nem kínai alkalmazásboltból töltsék le.

A lépés miatt a Google, a Facebook, a Twitter és más nyugati szolgáltatások elérése a nem hozzáértők számára nagyon megnehezedett. A lépés precedenst teremthet, és más országok, ahol az internetet erősen kontrollálják - például az arab monarchiák - hasonlót várhatnak el a cégtől. Viszont az Apple számára létfontosságú a jelenlét, mivel Észak-Amerika és Európa után itt termelik a legtöbb bevételt, a második negyedévben ez 10,7 milliárd dollár volt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások