Digitális üzenetet küldenének az űrbe

Digitális üzenetet küldenének az űrbe

2017. szeptember 5. 11:28, Kedd
Négy évtizeddel a Voyager szondák felküldése után újabb, ezúttal digitális üzenet indulhat az űrbe.

A NASA 40 évvel ezelőtt bocsátotta fel a Voyager űrszondákat. A Voyager-1 a fedélzetén két aranyozott lemezt vitt, amelyek az emberiség hangos és képes üzeneteit tartalmazták. A lemezeken hallani és látni lehet, hogy kik vagyunk és hogyan élünk, miket szeretünk és hogyan szenvedünk. A közeljövőben az üzenetet megpróbálják digitális formában elküldeni a New Horizons nevű űrszonda fedélzeti számítógépére a Deep Space Network parabolaantennáin keresztül. A szonda most valahol a Plútó környékén lehet, a továbbítandó fájlcsomag néhány száz megabájtos lesz.

Az ötlet Jon Lombergtől, az eredeti Voyager-üzenet projekt egyik résztvevőjétől származik. A szakember tervezte és készítette el az alkalmazott lemezeket. Lomberg közösségi finanszírozású kampányt indított és az a célja, hogy 2019-re sikerüljön felküldeni az űrszondába az új digitális üzenetet.

A régi lemezekre 120 kép, közel két tucat dal és néhány zaj fért fel. Ezek között voltak bálnaénekek, esőzajok, egy édesanya csókjának hangja és egy olyan ember EEG-hullámai, aki a kedvesére gondol. Lomberg most arra kérte a Oneearthmessage.org nevű oldal látogatóit, hogy fogalmazzák meg a gondolataikat azzal kapcsolatban, hogy mi jut eszükbe a bolygónkon töltött időről. Később digitális fotókat, audio- és videofájlokat, valamint 3D-szkenneléseket is feltöltenének a New Horizons fedélzeti számítógépébe.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások