Meglepő részecskék vannak a Szaturnusz légkörében

Meglepő részecskék vannak a Szaturnusz légkörében

2017. október 23. 11:00, Hétfő
A régóta sejtett víz helyett itt egyéb molekulákra bukkantak.

A Cassini űrszonda utolsó küldetéséről mi is több alkalommal beszámoltunk, a rendkívül hosszú és értékes expedíciót lezáró végső megsemmisülés után is érkeznek azonban olyan újabb eredmények, amelyek meglepetéssel szolgálnak a szakemberek számára. Ezek egyikéről írnak most egy tanulmányban.

A Nature magazin oldalán megjelent anyagban arról olvashatunk, hogy a Cassini – amely utolsó alámerülésének végső szakaszában másodpercenként 30 kilométerrel száguldott – nem éppen azon molekulák jelenlétét mutatta ki a Szaturnusz légkörében, amelyekre a kutatók már a nyolcvanas évek közepe óta számítottak. Eddig ugyanis úgy gondolták, hogy mivel a Pioneer és Voyager szondák a hetvenes és nyolcvanas években viszonylag alacsony számú töltött részecske jelenlétét jelezték, ezeket a gyűrűkból érkező víz (jég) szöktette el a légkörből, tehát arra utaltak a jelek, hogy a Cassini ezen vízmolekulákat fogja majd érzékelni a helyszínen. Nem így történt, a mostani adatok más mutatnak.

A Cassini ugyanis a zuhanás alatt metán, nagy valószínűséggel szén-monoxid, valamint egyéb, jórészt nehezebb és komplexebb molekulákba ütközött, többek között az ezeket érzékelő műszerével is még apróbb darabokra törve az eredeti porrészecskéket. Mivel ezek legnagyobb arányban az egyenlítői régióban, nagy magasságban vannak jelen, jó eséllyel a gyűrűk felől érkező részecskékről beszélhetünk, bár azt még nem tudjuk, hogy ezek milyen folyamat révén teszik meg ezt az utat a gyűrűktől a légkör felső rétegéig. Ezt korábban egyetlen modell sem jelezte, ezért van most min gondolkodniuk.

Az tehát már nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a víz mellett jóval több molekula van itt jelen, a szakemberek azonban még dolgoznak ezek pontosabb felmérésén.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások