Felszámolt az orosz rendőrség egy illegális mobilszolgáltatót

Felszámolt az orosz rendőrség egy illegális mobilszolgáltatót

2017. december 4. 11:21, Hétfő
Beszüntette a rendőrség egy illegális mobiltelefon-szolgáltató tevékenységét, amelynek számairól indították a hamis oroszországi bombariadó-bejelentések egy részét - közölte Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője az Interfax hírügynökséggel.

Volk szerint a felszámolt hálózat egyike volt az ország legnagyobb illegális szolgáltatóinak. A csoport fizikai és jogi személyek számára interurbán és nemzetközi hívásokat biztosított Moszkva, Jaroszlavl, Kaluga, Krasznodar és az Altaj körzetében, olyan hamis hívásazonosítóval látva el őket, amelyek segítségével "jogellenes tevékenységet tudtak folytatni, egyebek között terrorcselekményekről tudtak szándékosan hamis bejelentéseket tenni".

A szóvivő elmondta, hogy a csoport tagjai, akiket azonosítottak és őrizetbe vettek, vallomást tesznek. A rendőrség Oroszország hat régiójában tartott házkutatást, 41 mobilhálózati átjárót, több mint 2 ezer, különböző szolgáltatótól származó SIM-kártyát, számítógépeket, adathordozókat és kommunikációs eszközöket foglalt le.

A felgöngyölített szolgáltatót nem jegyezték be hivatalos vállalkozásként és nem kapott engedélyt kommunikációs szolgáltatások biztosítására. A csoport ellen "jogellenes vállalkozói tevékenység címén" indult eljárás. Volk nem közölte, hogy az őrizetbe vett személyeknek konkrétan mely hamis bombariadókhoz volt közük.

Az orosz nagyvárosok hatóságaihoz és mentőszolgálataihoz szeptember óta rendszeresen érkeznek bejelentések forgalmas helyeken elhelyezett pokolgépekről. Eddig minden ilyen bejelentés hamisnak bizonyult. A moszkvai hatóságok november közepén közölt hivatalos becslése szerint az okozott kár értéke egyedül a fővárosban, ahol több mint 250 ezer embert kellett evakuálni, több százmillió rubelre tehető (egy rubel mintegy 4,5 forintot ér). Az Interfax szerint egy hónap alatt Oroszország-szerte több mint félmillió embert kellett az utcára menekíteni.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója október elején azt állította, hogy a hamis riasztássorozat négy, külföldön tartózkodó orosz állampolgártól ered. Mint mondta, az IP-telefonokat használó gyanúsítottaknak cinkosaik vannak Oroszországban. A sajtóban korábban leginkább elterjedt elméletek az Iszlám Állam terroristáit, az "ukrán nyomot" vagy hackerek egy brüsszeli csoportját gyanították a történtek mögött.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások