Őrültségekre is készek az emberek a bitcoin miatt

Őrültségekre is készek az emberek a bitcoin miatt

2017. december 14. 18:02, Csütörtök
A virtuális fizetőeszköz árfolyamának emelkedése teljesen meggondolatlanná teszi az embereket.

Az ázsiai kereskedés során a bitcoin korábban már 16 ezer dollár feletti értékkel rekordszinten járt, de a jegyzés erős kilengéseket mutatott, míg a múlt héten 14 120 és 16 666 dollár közötti tartományban mozgott. Az Amerikai Egyesült Államokban működő kereskedelmi platformokon az utóbbi időben heves kilengések alakultak ki, előbb 19 ezer dollár fölé emelkedtek a jegyzések, majd 16 ezer dollár alá süllyedtek, végül valamivel 17 ezer dollár fölött zártak. Mindez kiválóan mutatja, hogy miért jelentenek komoly kockázatot a bitcoinba való befektetések.

Joseph Borg, a North American Securities Administrators Association befektetővédelmi szakértője kijelentette, hogy az árfolyam-ingadozások komoly következményekkel járhatnak. A szakember azt tanácsolta a témában kevésbé vagy egyáltalán nem jártas felhasználóknak, hogy ne fektessenek be nagy összegeket. Borg szavaival élve a bitcoin jelenleg "mániás" szakaszban van. Azok, akik szeretnének profitálni az árfolyam erősödéséből és nagy nyereségre számítanak, képesek őrült vagy kétségbeesett dolgokat is tenni. Látnak olyanokat, akik a házukat tették kockára a bitcoin miatt, mások a hitelkártyájukon a végső limitig mentek el vagy hiteleket vettek fel.

Borg a helyzetet aggodalommal figyeli és közölte, hogy a bitcoin nem egy olyan dolog, amelybe valakinek be kellene szállnia 100 000 dolláros éves jövedelem, jelzálog és két egyetemista gyermek mellett. Az aktuális "mániagörbe" valamikor eléri majd a csúcspontját és utána nem lehet tudni, hogy mi következik. A szakembernek ugyanakkor alapvetően nincs problémája a virtuális pénzekkel és biztos abban, hogy az a jövőben is létezni fognak, de kérdés, hogy az adott fizetőeszköz a bitcoin lesz-e vagy sem.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások