Elkészíthető egy tökéletes hópelyhely?

Elkészíthető egy tökéletes hópelyhely?

2017. december 29. 16:23, Péntek
Kenneth Libbrecht, a Kaliforniai Műszaki Egyetem professzora elhatározta, hogy elkészít egy 2.5 centis, tökéletes hópelyhet.

A természet a maga tökéletlenségében tökéletes - ezt a mondást a Kaliforniai Műszaki Egyetem professzora, Kenneth Libbrecht feltehetően szeretné átértelmezni. A San Jose Mercury News hasábjain megjelent közlemény szerint ugyanis a fizikus-professzor azon dolgozik, hogy megalkossa a tökéletes hópelyhet. Ez nem lenne tőle túl meglepő, hiszen laborjában már számos alkalommal próbálta nagyban is reprodukálni a természetben kisebb méretben tökéletesnek számító jelenségeket.

Első lépésként már elkészített egy 1,2 centimétert átmérőjű hópelyhet, mely megtartotta az eredeti méretben tapasztalt és mért szimmetriáját. De ez nem elég Libbrecht számára és most éppen egy kétszer akkora hópelyhen dolgozik, mely azért jóval nagyobb kihívást jelent. Az eddigi elmélet szerint ugyanis a legkisebb változtatás a környezetben komoly változást okozhat a formában vagy éppen a kristályszerkezetben. "Nagyon könnyű egy csúnya hópelyhet készíteni" - árulta el Libbrecht. "Egyre több torzulás tapasztalható, ahogy növeljük a méretet."Azonban nem is olyan ritka a természetben a nagyobb méretű, de mégis tökéletesen szimmetrikus hópehely. 2006-ban a NASA kutatói a kanadai Ontario tartományban végeztek kutatásokat és végül kiderítették, hogy a 1,5 centiméteres méret nem ritka és ezek közül nem mindegyik torzul el a hullás során. Egy hópehely kristályszerkezete egyébként attól függően alakul ki, hogy a föld felé tartó útján, saját kis mikrokörnyezetében milyen hatások érik, milyen szennyeződésekkel, vízcseppekkel találkozik út közben. A hókristály egyébként szinte minden esetben hatszögletű alakzattal rendelkezik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások