Michael Dell: túl borúlátóan látjuk a műszaki fejlődést

Michael Dell: túl borúlátóan látjuk a műszaki fejlődést

2018. január 15. 09:41, Hétfő
Míg a többi nagy IT-cég vezetője szereti magát technológiai látnoknak láttatni, addig a Dell alapítója a pragmatikus megoldásokban hisz.

Michael Dell sosem volt született showman vagy filozófiailag ihletett technológia látnok. Az 52 éves texasi üzletember nem szeret például interjút adni, sokkal szívesebben tölti az idejét az ügyfelekkel, akikkel a különböző problémákra keres gyakorlatias megoldásokat és megpróbálja őket meggyőzni a technológiai fejlesztésekről. Az álláspontja az, hogy a változásokat pragmatikusan kell kezelni. "Amikor még fiatal voltam, szerencsém volt, mert azt tehettem, ami örömet okozott nekem. S ez még ma is így van. Szeretem a munkámat, mert izgalmas és hozzájárul a világ megváltoztatásához. Az egyik barátom, aki az 1980-as években jól ismert és akivel most hosszú idő után újra találkoztunk, azt mondta, hogy én ugyanaz az ember vagyok, aki akkor voltam" - jelentette ki a menedzser.

Az üzletember egyike a nagy öregeknek, már több mint három évtizede csúcsvezető, 20 milliárd dolláros vagyonával pedig a világ 37. leggazdagabb embere. Úgy véli, minden eddigi vívmány - PC, okostelefon - ellenére az ő ideje még csak a számítástechnikai kőkorszak volt, a következő 30 év viszont sokkal izgalmasabb és érdekesebb lesz az előzőnél. A teljes világunk digitális lenyomatként fog létezni, minden fizikai objektumnak lesz digitális megfelelője. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás így az emberi fejlődés sugárhajtóművévé válhat. Már most is létrejönnek kreatív megoldások, amelyeknél az összegyűjtött valós idejű és történeti adatokat intelligensen elemzik ki. Az olyan cégek, mint a General Electric elkészítik az adatközpontjaikban a szélturbináik és az egészségügyi eszközeik digitális ikreit, s minden lehetséges dolgot lemodelleznek azért, hogy így javítsanak a megoldásaik teljesítményén és hatékonyságán.


Az utóbbi évtizedekben a műszaki vívmányok szerepe radikálisan megnőtt a társadalomban, és sokan félnek, hogy a dolgok növekvő méretű hálózatba kötése veszélyekkel jár. Kiemeli, hogy az új technológiákkal szemben mindig fenntartások vannak, de ezek az aggodalmak mindig nagyon hasonlók, függetlenül attól, hogy valaki 100, 60 vagy 40 évet megy vissza az időben, vagy mai vitákat vesz górcső alá. Az egész aggódás szerinte arra vezethető vissza, hogy az emberiséget valahogy lenyűgözik a horrorforgatókönyvek. Egy teljes iparág foglalkozik azzal, hogy mi minden romolhat el, a sci-fi témakörben alkotott művek (legyenek azok könyvek vagy filmek) szinte kizárólag negatívumokra épülnek. Leszögezi, hogy annak ellenére, hogy a technológiai változások mindig össze vannak kötve bizonyos kockázatokkal és kihívásokkal, az emberiség számára az eredmények összességében mégis általában pozitívak.

Dell szerint aki meg akarja akadályozni a technológiai fejlődést, az nem biztos, hogy a jó oldalon áll, de fontos, hogy ezekből a folyamatokból az egész társadalom profitáljon. "Rettegés helyett fel kell tenni a kérdést hogyan tudunk felkészülni a változásokra? Hogyan tudjuk képezni az embereket, mire van szükség ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki az oktatásból, az egészségügyből vagy a környezetvédelemből? Mindazonáltal tény, hogy a fejlődésben élenjáró cégek felelőssége sokkal nagyobb ma, mint volt 20-30 éve, mivel a változások az életünk minden területére kiterjednek. De könnyű azt mondani, hogy valamiért a technológia a hibás, valójában a technológia sokkal inkább a megoldás az egyes dolgokra és nem maga a probléma." - jelentette ki.

"Természetesen minden vitában részt veszünk, s többek között a biztonság és a magánszféra területén olyan megoldásokat dolgozunk ki, amelyeket az ügyfeleinkkel együtt helyesnek gondolunk. Sem a társadalmat, sem a politikát nem lehet megkerülni azon döntések meghozatalával kapcsolatban, hogy az egyes technológiákat miként lehet és kell alkalmazni" - tette hozzá Michael Dell.

Földhözragadtabb témák terén is optimista. "Az nem is kérdéses, hogy megéri-e a számunkra a PC- és a notebooküzlet. Úgy gondolom ugyanis, hogy a korszerű IT-infrastruktúrákban is szükség van személyes eszközökre - s a PC és a notebook is ezek közé tartozik -, és ezek egyre fontosabb szerepet játszanak majd a jövőben. Azok a gyártók, amelyek csak a felhőkörnyezetre vagy a decentralizált infrastruktúrára összpontosítanak nem tudnak majd teljes megoldásokat kínálni" - hangsúlyozta végül a menedzser.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban