Aktivistákkal vitázik az Apple

Aktivistákkal vitázik az Apple

2018. február 14. 16:57, Szerda
A kaliforniai konszern kirendeltségeinél az elmúlt hónapokban számos tiltakozás volt. Az Apple megelégelte a dolgot és bírósághoz fordult.

Az amerikai társaságot az elmúlt években számos komoly kritika érte az adózási gyakorlata miatt. A verbális bírálatok mellett voltak tüntetések is, például tavaly karácsonykor az Attac nevű szervezet aktivistái számos akciót hajtottak végre az Apple boltjai és kirendeltségei ellen. Az egyik műveletre Párizsban, a helyi Apple Store területén, míg a másikra kölni üzlet előtt került sor. Ez utóbbi sokkal átfogóbb és intenzívebb volt, mint a franciaországi akciók.

A tiltakozók Aix-en-Provence-ban az iPhone-X piacra dobásakor fehér festékkel azt írták fel az üvegajtókra, hogy „Apple paye tes impots“, míg 2017. december 2-án, Párizsban az eddigi legnagyobb akciót tartották meg, amelyen körülbelül száz Attac-tag vett részt. Ők gyakorlatilag elfoglalták a helyi Apple Store-t, plakátokat emeltek a magasba, néhányan hozzáláncolták magukat az épülethez, mások táncoltak és szórólapokat osztogattak. Mindez a szervezet álláspontja alapján inkább parti volt, mint tüntetés, ráadásul a használt fehér festékek is lemoshatók voltak. Az Apple szerint ugyanakkor ez már vandalizmus, amely veszélyeztette az ügyfeleket és a munkatársakat, ráadásul komoly bevételkiesést eredményezett.


Az aktivisták az adóelkerüléssel való felhagyást szeretnék elérni

A Macgeneration arról tudósított, hogy az Apple még tavaly decemberben megpróbált megállapodni az Attac vezetőivel, de az erőfeszítéseit nem koronázta siker. A két fél képviselői 2017. december 2-án találkoztak egymással a párizsi polgári bíróságon, ahol meghallgatást tartottak. Az eseményt a már említett Attac-tüntetés kísérte, amelyre a Place Louis Lepine környékén került sor.

A cég közölte: mindenkinek joga van a véleménynyilvánításhoz, de az akciók túllépték a törvényes kereteket, ezért a hatóságokhoz fordult. A vállalat gyorsított eljárás keretében büntetőeljárást kezdeményezett az érintett Attac-aktivisták ellen, valamint azt várja a bíróságtól, hogy az szólítsa fel az Attacot akciói felhagyására és helyezzen kilátásba pénzbüntetést. A bíróság a hónap végén hozhat ítéletet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások