Minden kriptovaluta értéke le fog nullázódni?

Minden kriptovaluta értéke le fog nullázódni?

2018. február 18. 19:52, Vasárnap
Érdekes véleményt fogalmazott meg a piac egyik meghatározó szereplője, aki szerint inkább értékmegőrzőként érdemes rájuk tekinteni.

A virtuális fizetőeszközök az elmúlt hónapokban komoly árfolyam-növekedést könyvelhettek el, ugyanakkor voltak brutális bezuhanások is. Elegendő például arra gondolni, hogy amíg tavaly december 17-én 19 666 dollárt ért egy bitcoin, addig idén szabadesésben van az árfolyam és február 6-án elérte a 6021,9 dolláros mélypontot.

Brad Garlinghouse, a Ripple cég vezérigazgatója úgy vélte, hogy a digitális pénzek többsége végül nem fog érni ennyit sem, hanem lenullázódik majd. Garlinghouse a Goldman Sachs konferenciáján azt nyilatkozta, hogy a legtöbb virtuális fizetőeszköz el fogja veszíteni az értékét, méghozzá azért, mert a többségük a tranzakciók szempontjából nem hasznos. Éppen ezért nincs alapja annak, hogy miért kellene a jövőben is létezniük. Szerinte a hosszútávú felhasználhatóság határozza meg az értéket. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az összes digitális pénz megszűnik. A menedzser szerint például a bitcoin biztosan továbbra is elérhető lesz, de nem fizetőeszközként, hanem - az aranyhoz hasonlóan - értékőrző megoldásként.

A Ripple - amelynek a rövidítése XRP - mögött az ugyanolyan nevű vállalat áll és jelenleg a bitcoin mellett az egyik legnagyobb kriptovalutának számít, kapitalizációja 40,1 milliárd dollár. A virtuális fizetőeszköz értéke tavaly jelentős mértékben nőtt, de az elmúlt hetekben szintén komoly árfolyam-csökkenést szenvedett el. Philipp Sandner, a Frankfurti Pénzügyi Iskola kriptovalutákért felelős professzora szerint a Ripple segítségével akár a SWIFT fizetési rendszerét is ki lehetne váltani, ugyanakkor sokan tartanak attól, hogy a társaság túlzottan nagy befolyással lehetne az árfolyamra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások