Több ezer műholddal szolgáltatna internetet a SpaceX

Több ezer műholddal szolgáltatna internetet a SpaceX

2018. február 23. 09:32, Péntek
A globális internetszolgáltatás folyamatos, stabil bevételt biztosítana a cégnek. Az ehhez szükséges első két műholdat már fellőtték.

2016 novemberében mi is beszámoltunk arról, hogy Elon Musk benyújtotta kérelmet az amerikai szövetségi hivatalhoz egy globális internethálózat esetleges jövőbeni kiépítésével kapcsolatban. Ezt ugyan még nem hagyták jóvá, de a hálózat első két prototípusát már fellőtték, hogy teszteljék a rendszert.

A 2017-ben egyszer már fellőtt Falcon 9 rakéta több napos csúszás után indult útjára, a spanyol Paz-műholddal, valamint a két említett kisebb példánnyal. A fő cél a Paz pályára állítása volt, ez ugyanis 5,5 éven keresztül szolgáltat majd számunkra (a spanyol kormány és egyéb szervezetek számára) radarképeket a Földről az 514 kilométeres magasságból, az időjárási körülményektől függetlenül. Ennek érdekében az első lépcsőt nem is próbálták meg visszahozni, a Paz mellett azonban a Microsat-2a és Microsat-2b névre keresztelt prototípusokat is fellőtték, hogy kipróbálják a platformot. A végső cél egy több ezer műholdból álló hálózat kiépítése, amely olcsó internetelérést biztosítana a gyéren lakott régiókban.


Hálóval akarták begyűjteni a lezuhanó orrkúpot, de a hajó nem ért oda időben

Ezen hálózat bevételeiből Musk többek között a későbbre tervezett Mars-küldetéseket finanszírozná, de ez még nyilván odébb van. Az első lépcső (amely egyébként sorrendben a kilencedik olyan rakéta, amelyet többször, egészen pontosan két alkalommal is fellőttek) gond nélkül emelkedett a magasba, a második fokozatról megfelelően levált a Paz, a két Starlink-műhold pedig később jut majd el a számukra kijelölt pozícióba, hogy adatokat szolgáltassanak a cég számára. A SpaceX ezúttal az orrkúpot is megpróbálta begyűjteni, ez azonban túl nagy sebességgel ereszkedett vissza, majd pedig több száz méterrel a Mr. Steven névre hallgató robothajótól csapódott a tengerbe, egy darabban – szerintük itt nagyobb ernyők alkalmazásával ez később korrigálható lesz.

A Starlink-platform két prototípusa tehát úton van, a hálózatot azonban (amennyiben megkapják az ehhez szükséges jóváhagyást), csak 2020-ra üzemelnék be.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások