Szennyeződés ellen védett billentyűzetet fejleszt az Apple

Szennyeződés ellen védett billentyűzetet fejleszt az Apple

2018. március 19. 22:30, Hétfő
A kaliforniai céget gyakran bírálják a notebookbillentyűzetei miatt, melyeken a gombok könnyen beragadnak.

Az Apple még 2016 szeptemberében benyújtott egy szabadalmat, amelynek a segítségével azt akarja megakadályozni, hogy az egyes billentyűk közé szennyeződések, por, víz vagy morzsák kerüljenek, amelyek miatt a gombok beragadhatnak. Az még egyelőre kérdéses, hogy új típusú billentyűzetet valaha alkalmazni fogják-e a társaság egyik termékében.

Az Ingress Prevention for Keyboards című dokumentum több lehetséges billentyűzetváltozatot is leír. Mindegyik mechanizmus célja, hogy megakadályozza a szennyeződések bekerülését az egyes gombok közötti területre. Ilyen védelmi mechanizmus lehet egy membrán vagy egy tömítés.

Az Apple a 2015-ben bemutatott MacBookba egy módosított billentyűzetet épített be, amelyben a gombok laposabbak és nagyobb méretűek voltak, továbbá a Butterfly mechanizmusra épültek. Utólag derült ki, hogy a Butterfly egyes gombjai közötti résekben megtapadt a kosz. Az óriáscég később elismerte, hogy meglehetősen komoly feladat egy beragadt Butterfly-billentyűzet kitisztítása.

A hagyományos laptopok esetében a billentyűk 1,5-2 mm utat járnak be, a mechanikus klaviatúrák esetében akár 3 vagy több mm-t is, míg a MacBook billentyűi csak kevesebb, mint egy mm-t.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások