A Google-t és az Amazont is érinti a Telegram betiltása

A Google-t és az Amazont is érinti a Telegram betiltása

2018. április 19. 18:02, Csütörtök
Az azonnali üzenetküldő elleni fellépés egyre több orosz és nemzetközi platformot és céget érint hátrányosan.

Egy hete derült ki, hogy egy moszkvai bíróság elrendelte a Telegram oroszországi hozzáférésének blokkolását, miután az üzenetküldő szolgáltató az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) követelése ellenére sem szolgáltatta ki a felhasználók kommunikációjának dekódolási kulcsait a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB). Az ítélet felhatalmazta a Roszkomnadzort, hogy haladéktalanul hozzákezdjen a Telegramhoz való hozzáférések letiltásához.

Azóta ismertté vált, hogy a blokád számos oldal és szolgáltatás életére hatással volt. Így például, miután a Telegram üzemeltetője a működéshez szükséges infrastruktúrát a Google és az Amazon felhőszolgáltatásaihoz szervezte ki, így időszakosan azok is elérhetetlenek lettek.

A bírósági döntés alapján a Roszkomnadzor az elmúlt napokban számos olyan IP-címet kezdett blokkolni, amelyeket a Telegramhoz tartoztak vagy tartozónak véltek. Április 16-án, hétfő este már több mint 800 000 olyan IP-cím nem volt elérhető, amelyeket az Amazon a saját felhőszolgáltatásához használt. A blokád miatt nem csupán a Google és az Amazon került nehéz helyzetbe, hanem a Coinface kriptovaluta-platform és a Viber is. A Coinface egy Twitter-üzenetben azt közölte, hogy az orosz médiafelügyelet több mint kétmillió IP-címet vett tiltás alá. A felhasználók azt közölték, hogy problémák voltak a fizetési rendszerekkel is. A Telegramot ugyanakkor alig érintette a blokád és viszonylag stabilan hozzáférhető maradt.

Az orosz kormány nem elégedett meg ennyivel, a Kreml arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy ne merjék megkerülni a blokádot. Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője azt nyilatkozta, hogy a médiafelügyelet továbbra is végre fogja hajtani a bíróság döntését. A politikus hozzátette, hogy még túl korai lenne megjósolni az elrendelt intézkedés hatékonyságát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások