Ausztria kiadná az egészségügyi adatokat is

Ausztria kiadná az egészségügyi adatokat is

2018. május 4. 15:51, Péntek
Egy enyhítésnek köszönhetően a jövőben a cégek könnyebben hozzáférhetnek akár a bizalmas információkhoz is.

Az Osztrák Nemzeti Tanács jelentősen enyhítette az európai uniós tagállamban hatályban lévő adatvédelmi szabályokat és ennek következtében a jövőben kizárólag a visszaeső adatvédelmi jogsértéseket büntetnék. Emellett a hatóságok szabadon kiadhatnák a felhasználók adatait, sőt, még az is előfordulhat az új szabályozás miatt, hogy például külföldi kémek büntetlenül szaglászhatnak az ausztriai információk körül. Mindez a jelenlegi kormány két koalíciós tagjának, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) és az Osztrák Néppártnak (ÖVP) köszönhető.

Egy másik terv is borzolja a kedélyeket a nyugati szomszédunknál: a kutatási intézmények tudományos és kutatási célokra hozzáférést kapnának bizonyos adatbázisokhoz, köztük az Elektronikus Egészségügyi Akta (ELGA) rendszerhez. Az egyetemek, a múzeumok és a tudományos intézetek mellett a lehetőséggel élhetnének a különböző óriáscégek kutatási részlegei is. A tervezetet szintén az ÖVP-FPÖ koalíció dolgozta ki.

Thomas Szekeres, az Osztrák Orvosi Kamara elnöke azt nyilatkozta, hogy ezek az információk dönthetnek akár arról is, hogy valaki megkap-e egy állást vagy sem, ráadásul az adatokat az illegális kereskedelemben sokkal drágábban adják el, mint a hitelkártya-információkat. Az ELGA tartalmazza az adatokat azzal kapcsolatban, hogy valaki depressziós, krónikus betegségben szenved, HIV-pozitív, rákos vagy vannak-e implantátumai.

Thomas Lohninger, az epicenter.works nevű adatvédelmi szervezet igazgatója a visszaélési veszélyekre hívta fel a figyelmet. Korábban a Facebook esetében a Cambridge Analytica adatelemző cég is kutatási intézetként lépett fel. A rendkívül érzékeny egészségügyi adatok globális piackutatási célokra való elérhetővé tétele nagyon rossz ötlet, a Cambridge Analytica típusú vállalkozások ugyanis könnyen megtalálhatják az egyes személyeket az adataik alapján. A kormánykoalíció minderre úgy reagált, hogy a nagyvonalú szabályozással erősíteni akarja Ausztria szerepét kutatási helyszínként. Indoklásuk szerint az adatminőség javításával a tudomány versenyképesebb maradhat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások