Bedobta a törülközőt a WhatsApp alapítója

Bedobta a törülközőt a WhatsApp alapítója

2018. május 8. 23:05, Kedd
Jan Koum azt unta meg, hogy az adatvédelem kérdésében szélmalomharcot folytat Mark Zuckerberggel. Jan Koum egykor a Szilícium-völgy egyik csodagyermekének számított. A Szovjetunióban született, majd tíz évvel ezelőtt megálmodta a WhatsAppot, amelyet négy évvel ezelőtt 19 milliárd dollárért megvásárolt a Facebook. A 42 éves menedzser a közösségi portálon jelentette be, hogy a társaságnál egy fantasztikus utazáson vett részt, de eljött az idő, hogy távozzon.

A The Washington Post beszámolt Koum távozásának néhány részletéről. Ezek alapján áthidalhatatlan ellentétek voltak a Facebook és a WhatsApp egykori csapata között az alkalmazott üzleti modell és a szolgáltatás adatkiértékeléseinek a tekintetében. Többek között az szült vitát, hogy Koum közismerten támogatta a magánélet védelmét és erősítését, míg a Facebook gyengíteni akarta a WhatsApp titkosítását, hogy ezáltal még több adathoz jusson.

A Facebooknak még mindig be kellene bizonyítania, hogy a WhatsApp felvásárlása gazdaságilag észszerű volt, s nem szabad elfelejteni, hogy a szolgáltatás még reklámmentes. Jan Koum és Brian Acton, a WhatsApp két társalapítója számára kulcsfontosságú volt a felvásárláskor és azt követően is, hogy az ajánlat a jövőben független maradjon a közösségi platformtól és megvédjék a felhasználók személyes adatait. Ezt a célt szolgálta a 2016 áprilisában bevezetett végpontok közötti titkosítás is.


Koum nem csupán a WhatsApp alapítója volt, hanem a Facebook igazgatósági tagja is és így a vállalat minden fontos döntésében szerepet vállalt. A tanács két másik tagja Mark Zuckerberg és Sheryl Sandberg volt. Azt nem lehet tudni, hogy a menedzser pontosan mikor távozott, de a szándékáról mind a Facebook, mind a WhatsApp vezetőit tájékoztatta, s az elmúlt hónapokban már alig volt bent az irodájában. Érdekesség, hogy Brian Acton már tavaly novemberben elhagyta az óriáscéget, amelyet később támadott és elindította a Twitteren a #DeleteFacebook nevű hashtaget.

Koum Kijevben született és nőtt fel, rendkívül szegény körülmények között, egy háziasszony és egy tervező egyetlen fiaként. Az 1990-es évek elején, röviddel a Szovjetunió összeomlása után, tinédzserként az édesanyjával együtt kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba. Az USA-ban az anyja bébiszitterként dolgozott, majd miután rákot diagnosztizáltak nála, annak rokkantnyugdíjából éltek. Az Ukrajnában maradt édesapjával Koumnak alig volt kapcsolata, mert a külföldi hívások sokba kerültek. Ezen is akart változtatni a WhatsApp segítségével. 1997-ben meghalt az édesapja.


Koum a középiskola elvégzése után számítógépes hálózatokkal kezdett foglalkozni és belépett egy hackercsoportba. Később tesztelő lett, majd infrastruktúra-mérnökként dolgozott a Yahoo!-nál, ott találkozott először Brian Actonnel. 2000-ben elhunyt az édesanyja is, ekkor költözött Acton lakásába és idővel a legjobb barátokká váltak. 2007-ben mindketten otthagyták a Yahoo!-t, beutazták Dél-Amerikát és frizbiztek. Amikor visszatértek az USA-ba, jelentkeztek a Twitterhez és a Facebookhoz, de mindkét helyen elutasították őket. 2009-ben vásároltak egy iPhone készüléket és Koum felismerte, hogy az akkor még kezdeti App Store egy új üzleti modell alapja lehet.

Az ötletét elmondta egy orosz barátjának. Alex Fishman később azt nyilatkozta, hogy Koum megmutatta neki a címjegyzékét. Valóban lazának hitte azt, hogy a státuszszövegek az emberek nevei mellett jelennek meg. Úgy gondolta, hogy azok segítségével valaki jelezhetné, hogy éppen van-e kedve találkozni, a fitneszteremben tartózkodik vagy már alszik. A WhatsApp név azért tetszett meg neki, mert úgy hangzott, mint a whats up. Egy héttel később, a 33. születésnapján, 2009. február 24-én megalapította a céget.

Koum mindig kitartott az elvei és az ötletei mellett. A tökéletes azonnali üzenetküldőt akarta kifejleszteni, amely olyan egyszerűen kezelhető, hogy egy 60 éves nagymama is elboldogul vele bármilyen számítógépes ismeret nélkül. Egyike volt azoknak a fejlesztőknek, akik teljesen az okostelefonokra koncentráltak. A WhatsApp felvásárlásakor a férfinek 45 százalékos tulajdonrésze volt a startupban. Egyetlen éjszaka alatt milliárdos lett. Az adatvédelem fontossága mellett mindvégig kitartott. Koum a közeljövőben a hobbijaival akar foglalkozni. Ez azt jelenti, hogy növelni szeretné a Porsche-gyűjteményét és ismét frizbizni akar.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások