Az IT-óriások tervezett adóját bírálta Angela Merkel

Az IT-óriások tervezett adóját bírálta Angela Merkel

2018. május 22. 22:27, Kedd
A német kancellár azért aggódik, mert egy ilyen intézkedés hátrányosan érintheti a német exportcégeket.

Az Európai Bizottság az Apple, az Amazon, a Facebook, a Google és a többi nagy IT-piaci szereplő bevételeire 3 százalékos adó kivetését fogja javasolni. Az adó minden olyan társaságra vonatkozna, amely világszerte legalább 750 millió euró bevételt, míg az Európai Unió területén legalább 50 millió euró online bevételt könyvelhet el. Az új törvényt az európai uniós tagállamoknak is el kell majd fogadniuk.

Angela Merkel a költségvetési vita keretében tartott beszédében óva intett az Európán kívüli IT-cégekre vonatkozó speciális adó bevezetésétől, mert egy ilyen lépést átvehetnének más országokban is és az európai vállalkozásokkal szemben alkalmazhatnának. Vagyis az elképzelés könnyen öngól lehet és végül az európai vállalatokat érintheti majd hátrányosan. A politikus hozzátette, hogy az ilyen koncepciókat ésszerűen át kell gondolni és nem lehet úgy bevezetni, mint ahogy azt az Európai Bizottság tervezi.

Merkel rámutatott, hogy új koncepciókat kell kidolgozni azért, hogy a digitális üzleti modelleket észszerűen meg lehessen adóztatni. Olyan adórendszereket kell találni, amelyek egymással kompatibilisek. A német kancellár szerint éppen ezért fontos például a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) munkája, s nem lehet egyszerűen annyit kijelenteni, hogy két esztendőn át kipróbálunk valamit. Ugyanakkor az, hogy átgondolják a helyzetet és ésszerűen cselekednek, egyáltalán nem jelenti azt, hogy végül semmit sem fognak tenni.

A gyors, meggondolatlan lépésektől már akkor óva intette az EU-t Wolfgang Schön, a Max Planck Adójogi és Államháztartási Intézet igazgatója, majd pedig április végén hasonlóan nyilatkozott Clemens Fuest, az Ifo Intézet elnöke. Fuest azt javasolta, hogy az Európai Uniónak és az USA-nak közösen kellene kidolgoznia észszerű adójogszabályokat az internetes óriáscégek ellen. Ez mind a két fél érdeke lenne.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások