Megtiltotta a kriptovaluták bányászatát az Apple

Megtiltotta a kriptovaluták bányászatát az Apple

2018. június 13. 07:15, Szerda
A társaság új irányelveket vezetett be az App Store kapcsán.

Az Apple meg akarja akadályozni, hogy a jövőben az alkalmazásboltjában elérhető termékek felhasználják az okostelefonok számítási teljesítményét a kriptovaluták termelésére. A társaság ezért egy új szabályrendszert dolgozott ki és vezetett be.

Az App Store esetében érvényes új felhasználási feltételeket az Apple Insider fedezte fel az óriáscég irányelveiben, amelyeket a WWDC 2018 fejlesztői konferencia kapcsán frissített a vállalat. A leírásban az szerepel, hogy a szoftverek és az azokban megjelenített reklámok nem futtathatnak független háttérfolyamatokat, például nem bányászhatnak kriptovalutákat. Az Apple ezzel a lépéssel gyakorlatilag tiltólistára helyezte azokat a programokat is, amelyekkel tudatosan digitális pénzt lehet termelni a készülékein. Érdekes, hogy ezzel szemben a felhőkörnyezetben való kriptovaluta-termelés továbbra is engedélyezett maradt.

Az irányelvekben az is szerepel, hogy egy alkalmazás nem merítheti le rendkívüli mértékben az akkumulátort, nem generálhat erős hőt és nem terhelheti szükségtelen mértékben az adott eszköz erőforrásait. Továbbá a digitális fizetőeszközökkel kapcsolatos szoftverek nem kínálhatnak kriptovalutákat a feladatok elvégzéséért. Ilyen feladat például más programok letöltése, illetve más felhasználók bátorítása, ösztönzése azok letöltésére, vagy a közösségi hálózatokban bejegyzések nyilvánosságra hozatala. Korábban az Apple engedélyezte az alkalmazásokon belül a kriptovaluták legális termelését.

A különböző kriptovaluták, különösen a bitcoin előtérbe kerülésével, majd pedig tőzsdei szárnyalásával egyre gyakrabban tűntek fel az interneten olyan weboldalak is, amelyek az emberek megkérdezése nélkül használják fel eszközük számítási teljesítményét, s ezt sokszor teljesen nyíltan végzik. A Malwarebytes biztonsági cég részletes anyaga alapján számos esetben androidos okostelefonok millióit irányították át a homályos tevékenységet folytató honlapokra, amelyek egyes esetekben nemes egyszerűséggel közölték a felhasználóval, hogy egészen addig kriptovaluta-bányászatra használják a készüléküket, ameddig be nem pötyögik a kívánt CAPTCHA-kódot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások