Nagyobb megbecsülést akarnak az Apple-fejlesztők

Nagyobb megbecsülést akarnak az Apple-fejlesztők

2018. május 28. 14:17, Hétfő
A kaliforniai konszern számára komoly bevételt generálnak az iPhone-, az iPad-, a Watch- és a Mac-alkalmazások. A programok készítői viszont nagyobb beleszólást akarnak a dolgokba.

Az Apple App Store irányelveit számos kritika érte az elmúlt években, de érdemi változás eddig nem történt. A fejlesztők egy része most összefogott, megalapította a The Developers Union nevű csoportot, létrehozott egy honlapot, nyílt levelet írt és megpróbálja elérni a követelései teljesítését. Az utóbbiak közül a legfontosabb az, hogy az Apple végre tekintse egyenrangú partnereknek a szoftverkészítőket. A létrehozott portálon bárki jelezheti a támogatási szándékát. A kezdeményezéshez eddig 427 fejlesztő csatlakozott, ők összesen 477 alkalmazásért felelősek.

A The Developers Union többek között azért harcol, hogy az App Store kínálatában 2019 júliusa előtt is bárki elérhetővé tehesse a programja ingyenes tesztverzióját, emellett a jelenlegi bevétel-elosztási modellt sem tekintik igazságosnak. Most ugyanis a szoftverkészítők kapják a bevételek 70, míg a kaliforniai társaság a 30 százalékát, a fejlesztők viszont magasabb arányt tartanának elfogadhatónak. A Microsoftnál például 85% jár minden nem-játék alkalmazásért, és 95% akkor, ha a letöltéshez külső linkről, például saját honlapról érkezik a felhasználó. A tiltakozók további fejlesztőbarát intézkedéseket is szeretnének.

Az egyelőre még kérdéses, hogy az óriáscég mit szól a követelésekhez.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások