Startupokból lopja a tudást a kínai állam

Startupokból lopja a tudást a kínai állam

2018. július 3. 23:15, Kedd
A tengerentúlon egy új törvénnyel akadályoznák meg, hogy az értékes tudás az ázsiai államba jusson.

A Stanford Egyetem mellett működő Danhua Capital nevű vállalkozás számos startupba fektetett be már a Szilícium-völgyben. A Danhua Capitalt egyaránt érdekelte a mesterséges intelligencia, a drónok és a kiberbiztonság. A társaságot többek között a Zhongguancun Development Group nevű kínai állami vállalat támogatja, így jogosan merült fel az az aggály, hogy Peking amerikai tudáshoz és technológiákhoz férhet hozzá ilyen módon. Donald Trump amerikai elnöknek és kormányának ez szálka a szemében és ezért új jogszabályt dolgozott ki, amely többek között lehetővé tenné, hogy a technológiai transzfereket megtiltsák, korlátozzák vagy akadályozzák. Az elképzelést egyáltalán nem fogadta jól az amerikai startup-közösség.

Az Amerikai Egyesült Államok eddig csak a kínai cégfelvásárlásokkal foglalkozott kiemelten és a startupokba való befektetéseket alig vagy egyáltalán nem vizsgálta. Pedig a Szilícium-völgyben jelenleg több mint 20 olyan kockázatitőke-befektető cég van jelen, amely szoros kapcsolatban áll a kínai kormány alapjaival vagy intézményeivel. Stephen Heifetz, az Amerikai Egyesült Államokba Irányuló Külföldi Befektetéseket Vizsgáló Bizottság (CFIUS) korábbi tagja kijelentette, hogy számos aggályosnak tartott technológiai transzferre a startupokon keresztül kerül sor. Az új törvénnyel a CFIUS jogosítványait bővítenék ki olyan módon, hogy a testület a jövőben már a startupokba való befektetéseket is vizsgálhassa. A tervezetet nemrég 400 igen és 2 nem szavazat mellett elfogadta az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza, így az a következő hetekben a Kongresszus elé kerülhet.

Az egyelőre nem világos, hogy a CFIUS miként szerezhetne képet a startupokba kerülő összegekről, hiszen a befektetési alapok és vállalkozások nem kötelesek információkat közölni a befektetőkről. Ugyanakkor a startupok jelentős része sem fogadná el, hogy Peking felvásárolja őket. A drónokkal foglalkozó Flirtey egyik szóvivője például azt mondta, hogy nem fogadnának el komoly pénzt a kínai kormánytól. A Flirtey egyik befektetője egyébként éppen a Danhua Capital, amelynek alapítója Shoucheng Zhang, a Stanford Egyetem professzora nem akart a Reuters kérdéseire válaszolni. Később azt közölte, hogy minden hatályos törvényt és előírást betartanak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások