Az ellenőrzött lépések birodalma

Az ellenőrzött lépések birodalma

2018. február 12. 07:30, Hétfő
Kínában a jövőben díjazzák azokat, aki betartják a szabályokat és a társadalmi normákat. Olyan a pontozás, mint egy számítógépjátékban, csak itt életekről döntenek.

Valaki türelmesen várakozik a sorban vagy tolakszik? Átmegy-e a piros lámpánál az úttesten vagy sem? A megadott helyen helyezi-e el a szemetét vagy csak eldobja az utcán? Ilyen kérdések alapján osztályozzák majd az embereket néhány év múlva a távol-keleti államban. Aki betartja a társadalmi elvárásokat és törvényeket, az jutalmakat vagy kedvezményeket kaphat, például kedvezőbb elbírálásban részesülhet egy hitel kérésekor vagy előrébb vehetik a rangsorban az ügyintézéseknél.

Az úgynevezett Social Credit System az emberiség történetének legnagyobb ilyen jellegű népnevelő programja lehet. Az új rendszert a tervek alapján 2020-ban vezetik be és nagyon egyszerűen fog működni: aki jól viselkedik, jutalmakat kap, aki nem, az büntetéseket. Az alapokat az ellenőrzési megoldások jelentik, amelyek területén Kína vezetőnek számít. A technika még a nagyobb embertömegek esetén is biztosítja, hogy minden egyes személyt azonosítani lehessen.


A Megvii nevű startup székhelye Peking északnyugati részén, a helyi Szilícium-völgyben található. A vállalkozás központjának előterében lévő kameraszoftver megállapítja, hogy a belépő férfi vagy nő. A kor meghatározása már kissé nehezebben megy, ezért általában először egy tágabb határt ad meg, majd képes a pontos év behatárolására. Rögzítik az illető arcképét, létrehozzák a mozgási profilját és megállapítják, hogy vannak-e különleges ismertetőjelei, például májfoltjai, milyen színű a szeme vagy milyen formájúak a fülkagylói. Az alkalmazott rendszer képes a tanulásra. Ai Jiandan, a Megvii PR-részlegének munkatársa azt nyilatkozta, hogy ha valaki a kamerájuk előtt áll, akkor már tudják, hogy ki az, mert minden arcnak megvannak a maga különleges ismertetőjelei.

Pekingben már a metróállomásokon, a pályaudvarokon, a bevásárlóközpontokban, a kereszteződésekben több száz intelligens térfigyelő kamerát szereltek fel, amelyek mindent rögzítenek arról, ami a környezetükben történik. Az eszközök a feljegyzett adatokat a központokba továbbítják, ahol elemzik azokat, majd gyakorlatilag valós időben részletes profilokat hoznak létre a segítségükkel. Ezek a profilok később elérhetők mind a hatóságok, mind a magáncégek számára. A 400 munkatársat foglalkoztató Megvii ügyfelei is ilyen magán biztonsági társaságok, valamint bevásárlóközpontok és luxus lakóparkok üzemeltetői. A legnagyobb és a legfontosabb ügyfél azonban a kínai állam. Ai elmondta, hogy a használt rendszer olyan, hogy akiről már tudni lehet, hogy bűnöző vagy rosszban sántikál, az akár egy metróállomáson is feltartóztatható.

A népnevelési program kísérleti szakaszát, amelynek neve Citizen Scoring már most is tesztelik több helyi régióban. Az állam a polgárokat jegyek alapján osztályozza. Aki például az interneten egészséges bébiételt rendel, az plusz pontokat kap. De, aki online pornót néz vagy túl sok időt tölt a számítógépes játékokkal, az komoly levonásokra számíthat. A legmagasabb AAA besorolást legalább 1300 ponttal kaphatják meg a felhasználók.

Amennyiben egy ideig bent tudnak maradni ebben a kategóriában, úgy kedvezőbb hiteleket vagy jobb betegbiztosítást kaphatnak, esetleg jobb felsőoktatási intézményekbe kerülhetnek be. A legrosszabb kategóriába a 600 pont alatti személyeket gyűjtik össze. Az utóbbiaknak még attól is tartaniuk kell, hogy elveszítik a munkahelyüket. A pontokat a kormányhivatalok adják, amelyek - a magáncégeknek köszönhetően - hozzáférhetnek például a böngészési szokásokkal kapcsolatos adatokhoz is.

Egy okostelefonos alkalmazás segítségével mindenki tájékozódhat az aktuális pontszámáról. Az értékelésbe bevonhatók a hatóságok, a bankok, a munkaadók, a bérlők esetében a lakástulajdonosok, a bevásárlási platformok, az utazásszervezők és a légitársaságok. Ehhez társulnak még az arcfelismerő technológiával gyűjtött adatok a polgárok nyilvános viselkedéséről. A szükséges arckép-adatbázis már rég készen van, mindegyik kínai állampolgár biometrikus személyi igazolvánnyal rendelkezik.


Az értékelések kezdik átszőni a kínai társadalmat. Az Alibaba a Sesame Credit nevű rendszert alkalmazza. Li Yingyun, a Sesame Credit munkatársa közölte, hogy aki naponta 10 órán át videojátékokkal játszik, az nem lehet túlzottan agilis, de aki gyakran vásárol online bioélelmiszereket, az felelősségteljes és egészségtudatos. Az utóbbi személy jutalmul olcsóbb utazásokat és más kedvezményeket kap. Fontos ugyanakkor, hogy senkinek sem kötelező csatlakozni az Amazon programjához. A konszern ennek ellenére eddig mégis közel 800 millió ügyfele információit gyűjtötte össze, amelyeket elérhetővé tett a hatóságoknak és a bankoknak is.

Az Alibaba ráadásul azt tervezi, hogy azt, aki a jövőben belép egy üzletébe, automatikusan rögzíteni fogják a biztonsági kamerák. A kapcsolódó szoftver megjegyzi majd, hogy az illető milyen ruhák előtt áll meg vagy melyik darabokat próbálja fel. Minden ilyen információ bekerül a személyes profilba, így online még több olyan terméket kínálhatnak fel az adott személynek, amely tetszik neki. Amikor Chris Tung, az Alibaba marketingvezetője ismertette az elképzelést, egy újságíró megkérdezte, hogy mi lesz a magánélet védelmével. Tung már a kérdést sem értette.

A Tencent, amely a WeChatet üzemelteti és a második számú kínai techóriásnak számít, egy a Sesame Credithez hasonló megoldáson dolgozik.

Vannak természetesen komoly aggodalmak is. Egy pekingi aktivista példaként megemlítette a Santung tartománybeli Rongcsengben létrehozott kísérleti várost. Aki az ottani lakosok közül rendszeresen megtekinti a kommunista párthoz közeli Népújság honlapját, az bónuszpontokat kap. Nem telik majd sok időbe, amíg valaki ír egy ilyen látogatásokat szimuláló szoftvert azért, hogy így csapja be a rendszert, s juttassa önmagát és a felhasználókat jutalompontokhoz. Aki viszont az országban tapasztalható negatívumokról ír, azt pontlevonásokkal "jutalmazzák". A cél rövid távon egyértelműen a "kommunista mintapolgárok", hosszú távon pedig a teljes ellenőrzés létrehozása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások