Megbír­ságolták a Facebookot Nagy-Britanniában

Megbír­ságolták a Facebookot Nagy-Britanniában

2018. július 12. 08:45, Csütörtök
A cég méretét figyelembe véve nevetséges összegű büntetésre a Cambridge Analytica-ügy miatt került sor.

A brit adatvédelmi hivatal (ICO) a maximálisan kiszabható pénzbírságot, 500 000 fontot rótt ki a vállalatra, amiért az nem védte meg az ügyfelei adatait és ezáltal törvénysértést követett el. Emellett a társaság nem tette átláthatóvá azt sem, hogy miként szerezhette meg harmadik fél a közösségi platform adatait - mindezt Elizabeth Denham, az ICO vezető jelentette be.

Mint ismeretes, márciusban vált ismertté, hogy 50 millió profil adatait szerezte meg a Cambridge Analytica és ezeket politikai célokra használták fel. Később kiderült, hogy nem 50 millió, hanem 2 milliárd Facebook-profilhoz férhetett hozzá a vállalat, amely május elején csődöt jelentett. A brit adatvédelmi hivatal alighanem nagyobb büntetéssel is sújtotta volna a Facebookot, de a szigetországban jelenleg 500 000 font a kiszabható maximum. A The Guardian számításai alapján a közösségi oldal 5,5 perc alatt termel ekkora bevételt.

Denham kiemelte, hogy a döntés - az alacsony összeg ellenére - világos jelet küld a Facebooknak és megmutatja a cégeknek, hogy az ilyen jellegű törvénysértéseket üldözik és büntetik. A platformnak a végleges döntés előtt még lehetősége nyílik kifejtenie az álláspontját és reagálhat az ellene felsorakoztatott felvetésekre. A társaság már be is jelentette, hogy tanulmányozni fogja a hivatal jelentését és rövid időn belül reagál majd arra. A Facebook egyébként jelezte, hogy a vizsgálatok során mindenben együttműködött a hivatalokkal.

Erin Egan, a vállalat adatvédelmi biztosa kijelentette, hogy a Cambridge Analytica és annak tevékenysége kapcsán korábban kellett volna lépniük és megvizsgálniuk a különböző jelentéseket, valamint már 2015-ben ellenintézkedéseket kellett volna bevezetniük.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások