Laptopokhoz szállítana chipeket az ARM

Laptopokhoz szállítana chipeket az ARM

2018. augusztus 21. 07:36, Kedd
Közvetlenül az Intelt vennék célkeresztbe, jönnek az erősebb chipek.

Nem is olyan rég mi is írtunk arról, hogy a Qualcomm a laptopok szegmensét célozná meg vadonatúj, érkezőben lévő, illetve fejlesztés alatt álló chipjeivel. Az architektúra fejlesztéséért felelős ARM most maga is jelezte, hogy a soron következő két generáció már közvetlenül felveheti a versenyt az Intel középkategóriás mobilchipjeivel, ami élesen mutatja az idők változását.


A cég a maga részéről úgy véli, hogy a jelenleg is elérhető Cortex-A76 magok már versenyképesek az Intel Core i5-7300U chipekkel, amelyek 2,6 GHz-es órajelen futnak, ezzel kapcsolatban azonban rögtön érdemes két megjegyzést tennünk. Egyrészt itt nem a kétszer több magot felvonultató csúcsmodelleket említik meg, másrészt pedig nem a legújabb, nyolcadik generáció egyik képviselőjéről van szó, vagyis a különbség még mindig jól érzékelhető. Az ARM azonban azt állítja, hogy a 2019-ben esedékes Deimos, valamint a 2020-ra várt Hercules generáció tagjai már jóval nagyobb teljesítményt nyújtanak majd, vagyis belátható időn belül valóban a laptopoknál megszokott számokat láthatjuk majd viszont.

Tekintettel arra, hogy az Intelnek meggyűlt a baja a 10 nanométeres technológiával, az ARM viszont már a 7 és 5 nanométeres csíkszélességgel kacérkodik, még akár meg is valósulhat ez az előrejelzés, azonban az csak a mindennapi használat során dől majd el, hogy mennyiben vehetjük komolyan a még meglévő rés eltűnését.


A MediaTek eközben a középkategóriára koncentrál, ahogy azt az idei évben már mi is beharangoztuk. A jelek szerint ők a Helio P-vonal folytatásában látnak fantáziát, nem véletlen, hogy külsős források szerint hamarosan a Helio P80 és P90 típusokat ismerhetjük majd meg, amelyek a kifejezetten sikeres P60-as típust követnék a sorban (igaz, időközben a P70 is felbukkant, mégpedig az UlePhone egyik készülékében). Ezen új fejlesztések valószínűleg ismét a kínai gyártók megoldásain keresztül terjedhetnek el, amennyiben megfelelő kompromisszumot nyújtanak a teljesítmény-ár mutatók terén.

A cég tavaly dobta piacra a Helio X30 chipet, amely a csúcskategóriában szállt küzdelembe, ennek utódja azonban még mindig nem bukkant fel. Ez szintén a stratégia változását jelzi számunkra, nagyon úgy tűnik, hogy az X30 inkább negatív fogadtatása után nem próbálkoznak meg egy újabb változattal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban