Német politikusok feldaraboltatnák az IT-óriásokat

Német politikusok feldaraboltatnák az IT-óriásokat

2018. október 8. 08:06, Hétfő
Az elsődleges célpont a Facebook lenne, de a többi meghatározó társaság sem lenne biztonságban.

Manfred Weber, az Európai Néppárt politikusa vetette fel elsőként, hogy fel kellene darabolni a Facebookot, majd Jens Zimmermann, az SPD német parlamenti frakciójának digitális politikáért felelős szóvivője nyilatkozta azt, hogy a pártja számára abszolút elfogadható a közösségi portál és más internetes konszernek feldarabolása. Zimmermann rámutatott ugyanakkor, hogy az ilyen lépéshez szükséges feltételeket sürgősen meg kellene teremteni európai szinten a versenyjog területén.

Természetesen a bevétel és a foglalkoztatottak száma önmagában nem elegendő indok a feldarabolásra. Amennyiben ugyanis csak a felhasználók számát vették volna figyelembe korábban, akkor sem az Instagram 2012-es, sem a WhatsApp 2014-es felvásárlása nem történhetett volna meg. Weber pont e két tranzakció kapcsán nyilatkozta azt, hogy az Európai Bizottságnak meg kellene vizsgálnia azt, hogy a Facebook a két tranzakció után nem tett-e szert piacot uraló pozícióra és fel kell tenni azt a kérdést, hogy nem áll-e fenn monopóliumhelyzet. Extrém esetben pedig szóba kellene kerülnie a feldarabolás lehetőségének is.

Az FDP óva intette az illetékeseket az elhamarkodott döntések meghozatalától, de a Zöldek nyitottak voltak az ötletre. Képviselőik közül Dieter Janecek, a német parlament digitális bizottságának vezetője közölte, hogy az olyan digitális óriáscégek, mint a Facebook vagy az Amazon, de akár a kínai Alibaba is már olyan méretűek lettek, amely veszélyeztetheti a demokráciát. Éppen ezért legfőbb ideje annak, hogy az Európai Unió tovább szigorítson a piaci versennyel kapcsolatos jogon. A politikus hozzátette, hogy a pártja már régóta azt az álláspontot képviseli, hogy a digitális vállalatokat visszamenőleges hatállyal fel kellene darabolni, s például a Facebook és a WhatsApp fúzióját eleve meg kellett volna tiltani.


Michael Theurer, az FDP frakcióvezetője ezzel szemben úgy vélte, hogy Weber javaslata abszurd, de ő is pontosan tisztában volt az online gigászok piacot uraló pozíciójának veszélyeivel. Szerinte azonban a feldarabolás csak a végső eszköz lehet és nem teremtené meg a Facebook európai vetélytársát. Aki versenypolitikát szeretne folytatni, annak ehhez megfelelő keretfeltételeket kell biztosítania, például olyanokat, amelyek nyitott interfészek alkalmazását írják elő, hogy így biztosítsák a tisztességes versenyt, illetve elősegítsék a versenytársak belépését a piacra. A hirtelen, átgondolatlan döntések helyett megfelelő versenypolitikára van szükség a digitális gazdaság számára.

Justus Haucap, a Düsseldorfi Versenygazdasági Intézet (DICE) igazgatója és Német Monopóliumbizottság korábbi elnöke ellenezte a Facebook szétdarabolását, különösen utólagos lépésként. Ráadásul a közösségi oldal ellen eddig csak egyetlen kartelleljárás indult a piaci pozícióval való visszaélés miatt, vagyis nincs jele annak, hogy a Facebook szisztematikusan visszaélt volna a piaci hatalmával.

A szakember szerint egy feldarabolás nem biztos, hogy napjainkban jogilag lehetséges lenne és különösen nagy jogi bizonytalanságokat eredményezne a jövőbeli hatósági döntések esetében. Felmerülne például, hogy egy hivatal mennyi ideig fontolhatná meg egy jogerős döntés visszavonását. Ez az egész ellentétes lenne a jogállamiság alapjaival és olyan lenne, mint ha egy építési hivatal először kiadna egy építmény engedélyét, majd néhány év múlva, mikor már elkészült egy épület, visszavonná azt.

Scott Galloway, a New York-i Egyetem munkatársa korábban kifejtette, hogy az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google már túl nagy méretűek és túl nagy a hatalmuk, ezért akadályozzák a piaci versenyt. Haucap viszont már régebben is azt az álláspontot képviselte, hogy a Google feldarabolása nem járna túl sok eredménnyel és mindenekelőtt a felhasználóknak ártana. Haucap később megismételte, hogy egy ilyen lépés nem oldana meg semmit. Júliusban kiderült, hogy a Google feldarabolásán gondolkodnak az EU-szakértői, míg szeptember elején ismertté vált, hogy Peter Altmaier német gazdasági miniszter egy új javaslatcsomagon dolgozik, amelynek középpontjában napjaink internetes társaságainak a megzabolázása áll. A fő mottója az, hogy a Google-t és a többi konszernt meg kell nevelni, éppúgy, ahogy a gyerekeket is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások