Lehallgatják Trump beszélgetéseit

Lehallgatják Trump beszélgetéseit

2018. október 26. 20:40, Péntek
Három telefonja van, abból kettőt biztonságossá tett a titkosszolgálat, de a harmadik személyes használatúhoz nem engedte, hogy hozzányúljanak.

Hónapokkal korábban már felmerült a sajtóban, hogy Trump elnök komoly biztonsági kockázatnak teszi ki magát (pontosabban, hogy maga az új elnök a biztonsági kockázat), mivel a személyes tulajdonát képező iPhone okostelefonon keresztül számos alkalommal folytat hosszabb beszélgetéseket, az itt elhangzó bizalmas információk pedig idegen hatalmak kezébe kerülhetnek. Azóta némileg bonyolódott a helyzet, a friss beszámoló szerint azonban a probléma tovább él.

Az elnökön folyamatosan fogást kereső amerikai mainstream sajtóban jelent meg egy hosszabb cikk, amelyben már belső forrásokra, a Fehér Házban dolgozó munkatársak információira hivatkoznak. Eszerint Trump megtagadta, hogy felhagyjon saját iPhone-ja használatával, azt továbbra is gyakran veszi elő, hogy magánbeszélgetéseket folytasson, így az állítólagos közeli munkatársak csak abban reménykedhetnek, hogy ezen beszélgetések során nem hangoznak el szenzitív, bizalmas részletek.

Az elnök némileg módosította ugyan szokásait, manapság már gyakrabban használja a biztonságosnak tartott hagyományos vonalat, amely kifejezetten az ő rendelkezésére áll az ovális irodában, azt azonban senki nem tudja ellenőrizni, hogy személyes okostelefonján keresztül pontosan mi hangzik el (kivéve persze ha valamelyik amerikai szolgálat is lehallgatja az elnököt, ami számunkra egyáltalán nem lenne meglepő).

Az nem egészen világos, hogy az okostelefonon keresztül lebonyolított beszélgetéseket pontosan miként hallgathatják le, a New York Times szerint azonban nem a telefon típusa és márkája a lényeg, a kínai és orosz ügynökségek ugyanis az amerikai távközlési szolgáltatók hálózatán a szervereken át továbbított adatokra vadásznak, tehát nem a kiinduló pont a fontos elem. Felmerül itt az SS7 esetleges alkalmazása, amely kifejezetten a szolgáltatói hálózat réseit használja ki, miközben Trump gyakorlatát élesen szembeállítják Obama szokásával, ő ugyanis annak idején egy ultrabiztosnak tartott, mindenfajta hálózati funkcióra képtelen BlackBerry okostelefont használt a beszélgetések során.

Manapság persze minden vezető és minden eszköz ki van téve az esetleges támadásoknak, még maga Merkel német kancellár is kénytelen volt még évekkel ezelőtt szembesülni azzal, hogy (talán Csád kivételével) gyakorlatilag mindenki lehallgatja. Ez belátható időn belül nem fog megváltozni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások