Hajlék­talanokat segítő adót vezetne be San Francisco

Hajlék­talanokat segítő adót vezetne be San Francisco

2018. november 26. 08:06, Hétfő
Magyarországon börtönnel fenyegetik őket, de az USA-ban másképp gondolkodnak. A lakhatási költségeket a Szilícium-völgy óriásai tolták az egekbe, a város a tőlük beszedett pénzzel akarja megoldani a problémát.

San Franciscóban jelenleg 7500 ember él fedél nélkül. A helyzet egyre súlyosabb, egyaránt érinti a lakosokat és a turistákat. A járdákon gyakran heroinos tűk hevernek és emberi ürülék látható. A város egy saját csapatot foglalkoztat, amelyek eltávolítják az injekcióstűket és van egy különleges takarító csoport is, amely az emberi ürülékeket szedi össze. London Breed polgármestert néhány hónapja választottak meg, San Franciscóban nőtt fel és harcot hirdetett az áldatlan állapotok ellen. Az egyik fő elképzelése az, hogy új adót vetnek ki a helyi cégekre.

A régió legnagyobb problémája, hogy pont a Szilícium-völgy miatt emelkedtek az egekbe az ingatlanárak. Az, hogy valakinek normális munkája van, már régóta nem garancia arra, hogy egy lakást tud vásárolni vagy bérelni. San Francisco rendelkezik az egyik legmagasabb ingatlanárakkal az Amerikai Egyesült Államokban. Egy 2 szoba összkomfortos lakás havonta 3300, egy 3 szoba összkomfortos közel 4500 dollárba kerül. Így fordulhat elő, hogy már azok a családok is nehéz helyzetbe kerülhetnek, amelyek éves keresete meghaladja a 100 000 dollárt.


A lakásbérlet ára alig néhány év alatt megduplázódott, aki nem menő cégnél dolgozik, az bajban van

A hajléktalanok száma is azért nőtt jelentős mértékben, mert nagyon megugorttak az életviteli költségek. A szegények és a gazdagok közötti egyenlőtlenségek egyre nagyobbak, több, mint 70 milliárdos él a környéken. Éppen ezért vélik úgy sokan, hogy az Airbnb, az Apple, a Facebook, a Google, a Salesforce.com, a Twitter és az Uber egyszerre jelentenek áldást és átkot San Francisco és az egész régió számára.

A néhány héttel ezelőtt tartott amerikai kongresszusi választásokkal egy időben a város lakóinak 60 százaléka úgy szavazott, hogy a Proposition C nevű javaslatot valósítsák meg. Ennek az a lényege, hogy minden olyan vállalat, amelynek a székhelye San Franciscóban van és az éves bevétele legalább 50 millió dollár, fizessen adót a hajléktalanok megsegítésére. Az adókulcs ágazatoktól függően 0,175 és 0,69 százalék között mozog. A település azzal számolt, hogy 300-400 társaságot fog érinteni az új adó és a teljes befolyó összeg elérheti majd akár a 300 millió dollárt is. Ez azt jelentené, hogy körülbelül a kétszeresére nő a városnak a hajléktalankérdés megoldására létrehozott alapja. A pénzből többek között kis lakások és hajléktalanszállások létrehozását, valamint drogelvonó és pszichés betegségekkel kapcsolatos kezeléseket finanszíroznának.


A Proposition C-t komoly felzúdulás fogadta. Az elképzelés legnagyobb támogatója Marc Benioff, a Salesforce.com társalapítója és első embere. A menedzser egy ideje komoly küzdelmet folytat cégén belül a férfiak és a nők fizetése közötti egyenlőtlenségek megszüntetéséért. Benioff kétmillió dollárral támogatta a programot. Még Jack Dorsey Twitter-vezetővel is szembeszállt, aki 125 000 dollárt adott ki azért, hogy a Proposition C elbukjon. Dorsey azzal érvelt, hogy a javaslat nem kínál hosszú távú megoldást és nem gyors, tüneti kezelések kellenek, amelyek csak egy hónapig adnak jó érzést.

London Breed polgármester is ellenzi az elképzelést, mert az szerinte nem elég részletes, nem taglalja, hogy mire fordítsák az összeget és nincs szó a pénz felhasználásának ellenőrzéséről sem. Attól is tart, hogy a cégek az adó miatt esetleg elköltöznek a városból. Érdekesség, hogy korábban hasonló adót akartak bevezetni Seattle városában is, de ott a terv az Amazon és a Starbucks ellenállása miatt elbukott.


San Franciscoban a Lava Mea nevű projekt keretében két olyan busz is közlekedik, amelyek lehetővé teszik a fedél nélkül élők számára a tisztálkodást. Az átalakított járművek One Shower at a Time felirattal közlekednek és üzemeltetésüket a Szilícium-völgy óriásai, például a Google és a Salesforce.com teszik lehetővé.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások