Bébiszitterek feltér­képezésében segít a mesterséges intelligencia

Bébiszitterek feltér­képezésében segít a mesterséges intelligencia

2018. november 29. 18:44, Csütörtök
Komoly hátrányba kerülhetnek a másokat bíráló, csúnyán beszélő vagy kihívóan öltöző szakemberek a munkaerőpiacon.

A Predictim nevű cég az aggódó szülőknek szeretne segíteni azáltal, hogy a mesterséges technológia segítségével felbecsülhetővé teszi az egyes bébiszitterek veszélyességét. A vállalkozás algoritmusa a szakemberek közösségi bejegyzéseit és teljes életét górcső alá veszi. A bébiszittereknek a háttérvizsgálatukhoz előzetesen hozzá kell járulniuk.

A szülők részéről természetes dolog, hogy szeretnék a gyermekeiket teljes biztonságban tudni. Nagy előnyt jelent, ha a csemetéiket rá tudják bízni egy családtagra vagy megbízható szomszédra, de gyakori, hogy kénytelenek olyan bébiszittert fogadni, akit korábban még csak nem is láttak. Ilyenkor - érhetően - felmerül, hogy a potenciális bébicsősz vajon elég megbízható-e. Erre a problémára kínál meglehetősen radikális megoldást a Predictim.

A vállalkozás 24,99 dollárt kér a bébiszitterek digitális nyomainak az elemzéséért és a megszerzett adatok alapján kiszámolja az adott személy kockázati értékét. A kifejlesztett algoritmus mindössze 3 perc alatt átkutatja az illető Facebook-, Instagram-, Twitter-bejegyzéseit, valamint a további internetes anyagokat. Ehhez szövegelemzést és arcfelismerést egyaránt használ. Miután végzett az információk kiértékelésével, a program elküldi az elemzését a szülőknek, akik eldönthetik, hogy alkalmazzák-e a bébiszittert vagy sem.


A Predictim négy kategóriában 1-estől 5-ösig osztályozza a célszemélyeket. Az 1-es jelenti a legalacsonyabb kockázatot, míg az 5-ös a legmagasabbat. A zaklatás kategória alapvetően azokon a bejegyzéseken alapul, amelyekben a bébiszitterek másokat támadtak vagy kritizáltak a világhálón. A tiszteletlenség/rossz hozzáállás kategóriában elsősorban a nem megfelelő beszédet elemzik ki. A bujaság kategóriában azt veszik figyelembe, hogy a szakember mennyire osztott meg magáról online kihívó fotókat. Aki túl sokat mutatott meg magából az negatív értékelést kap. A negyedik kategória a drogokkal való visszaélés, amelynél a képfelismerő algoritmus olyan digitális fotókat keres az interneten, amelyeken a vizsgált személy illegális anyagokkal hozható összefüggésbe. A cigaretta- vagy az alkoholfogyasztás ugyanakkor nem érinti negatívan a kiértékelést.

A teljes elemzés nem csupán masszív beavatkozást jelent a felhasználók magánéletébe, hanem bemutatja azt is, hogy milyen következményekkel járhat az úgynevezett szociális kreditrendszer alkalmazása. Azok a bébiszitterek, akik elutasítják az adataikhoz való hozzáférést és az átvilágítást, automatikusan rosszabb színben tűnhetnek fel. Az is nyilvánvaló, hogy a fiatalon elkövetett esetleges kihágások is komoly problémát jelenthetnek. Főleg, hogy az alkalmazott algoritmus fel sem tételezi azt, hogy valaki pozitív irányba is megváltozhatott.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások