A bakelit­lemezek mellett a kazetták is feltámadtak

A bakelit­lemezek mellett a kazetták is feltámadtak

2019. január 8. 08:41, Kedd
Ismét felfedezték a felhasználók a régi hanghordozókat.

A BuzzAngle az amerikai zenei piac tavalyi évéről készített jelentésében kiemelte, hogy a bakelitlemezek és a magnókazetták ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A dokumentum szerint a bakelitlemezek eladása 2018-ban 12 százalékkal nőtt; amíg 2017-ben még 8,6 millió darab bakelitlemezt adtak el, addig tavaly már 9,7 milliót. A magnókazetták esetében pedig még nagyobb, 19 százalékos volt a növekedés, s ez még akkor is jelentős dolog, ha az értékesített mennyiség önmagában nem nevezhető hatalmasnak. 2017-ben az USA-ban 99 400 magnókazettát adtak el, míg 2018-ban már 118 200-at.

A jelenség ugyanakkor nem figyelhető meg a CD-k esetében, azoknál az értékesítések tavaly 18,5 százalékkal csökkentek. Ennek ellenére a több mint 60 millió eladott CD még mindig jelentős mennyiségnek számít. Az eladott fizikai hanghordozók 13,7 százalékát teszik ki egyébként a bakelitlemezek, míg a 0,2 százalékát a magnókazetták.

A magnókazetták esetében érdekes, hogy még az elmúlt években is adtak ki új kiadványokat ilyen hanghordozókon. A megjelent bakelitlemezek több mint 66 százaléka 3 évesnél régebbi zenei album. Az előadók között van Michael Jackson, a The Beatles és a Pink Floyd. A kazettákon eladott zenei albumok 52,5 százaléka 3 évesnél régebbi, közel 32 százaléka pedig kevesebb, mint másfél éves. A 2018-ban bakelitlemezen leggyakrabban értékesített zenei album a Guardians Of The Galaxy: Awesome Mix, Vol. 1 volt.

A Discogs nevű online platform adatai alapján a magnókazettán megjelent zenei albumok közül a legkeresettebb a Bad Brains nevű punkbanda kiadványa volt, amelyet Eminem Infinite nevű albuma követett. A korábbi zenei albumok új kiadásai között a Pink Floyd egyik kiadványa vezetett.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások