Megaka­dályoznák a stream-jelszavak megosztását

Megaka­dályoznák a stream-jelszavak megosztását

2019. január 10. 08:49, Csütörtök
Az online zenei és filmes tartalomszolgáltatók bevétele érezhetően megugrana, ha letiltanák a párhuzamos használatot. Kérdés akarják-e.

Egy új fejlesztésnek köszönhetően véget érhet az a korszak, amikor a felhasználók megosztják egymással a stream-szolgáltatások esetében használható jelszavakat. Eddig sokan éltek azzal a lehetőséggel, hogy megosztották másokkal például a Netflix-fiókjukat és az ahhoz kapcsolódó jelszavukat. A Synamedia nevű cég viszont egy olyan új megoldást alkotott meg, amely ezt lehetetlenné teszi.

A cég elismeri, hogy eddig a szolgáltatók részben szándékosan voltak vakok a jelszómegosztás kérdésében. Sok esetben még azt sem nézi senki, hogy valaki egy időben néz tartalmakat az amerikai keleti és a nyugati parton - nagyon valószínűtlen ugyanis, hogy a két személy egy és ugyanaz legyen. A Synamedia úgy látja, hogy a fiatalabb generációknál már a visszaélés megszokásáról van szó, és ők ritkán válnak fizetős fogyasztókká. Az ezredforduló környékén születettek 26 százaléka osztja meg hozzáférését másokkal, ami 2021-re a fizetős tévéelőfizetéseknél majd' 10 milliárd dolláros, míg a streamszolgáltatóknál 1,2 milliárd dolláros bevételkiesést jelent. A vállalat azt ígéri, hogy segít ezen összegek csökkentésében.

A Consumer Electroncis Show (CES) keretében bemutatott eszközük mesterséges intelligencia algoritmusra épül és a gépi tanulás követheti, hogy melyik stream-használó osztja meg engedély nélkül a fiókját és a jelszavát, s melyik nem. Ehhez csak arra van szükség, hogy a Netflix hozzáférést vásároljon a Synamedia megoldásához, amely azután az összes felhasználó adatait elemzi. A vizsgálatok során a rendszer azt vizsgálja, hogy valaki honnan és mikor fért hozzá a tartalmakhoz és mely tartalmakat mely eszközökön tekintette meg. Ezeknek az információknak az alapján a mesterséges intelligencia képes arra, hogy a megosztott jelszavakra utaló mintákat kikeresse. Azonosítani tudják az otthont és a nyaralót, illetve a szülőt a tőle távol élő gyerekétől.

Jean-Marc Racine, a Synamedia technológiai vezetője szerint amennyiben valakit azonosítottak, aki megfelelt a szempontoknak, akkor a stream-platformok eldönthetik, hogy milyen lépéseket tegyenek. A további lépések attól függenek, hogy az adott minta mennyire szélsőséges. Könnyen előfordulhat - például, ha egy jelszót több személynek eladtak egy fórumban - akkor akár a fiók bezárása is felmerülhet. Amennyiben viszont az okozott "kár" kicsi, például valaki csak a családján belül osztotta meg a hozzáférését, akkor csak egy e-mailes értesítést küldenek neki, illetve felajánlanak valamilyen drágább, a megosztást lehetővé tévő előfizetésre upgradelést.

A Synamedia tájékoztatása alapján a Credentials Sharing Insight nevű eszközt már számos vállalat teszteli. Ezzel kapcsolatban viszont a cég további részleteket nem árult el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások