Az idős és konzervatív Facebook-tagok osztanak meg leggyakrabban álhíreket

Az idős és konzervatív Facebook-tagok osztanak meg leggyakrabban álhíreket

2019. január 12. 09:59, Szombat
Tudósok felhasználók bejegyzéseit tanulmányozták és arra voltak kíváncsiak, hogy közülük kik a legfogékonyabbak az álhírekre.

A közel 1200 vizsgált egyesült államokbeli Facebook-tag közül elsősorban az idősebb és a konzervatívabb személyek terjesztettek a bejegyzéseikben álhíreket. Kiderült ugyanis, hogy a 65 éves vagy idősebb felhasználók közel hétszer több álhírt osztanak meg, mint a 18 és 29 év közöttiek - ezt állapították meg a tanulmányukban a Princeton és a New York-i Egyetem kutatói.

A szakemberek a Facebook-tagok által megosztott hivatkozásokat összehasonlították számos olyan oldal listáival, amelyek álhírek terjesztéséről híresek. A Science Advances szakmai újságban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint csak az összes vizsgált internetező 8,5 százaléka osztotta meg álhírek linkjeit, de az érintettek többsége idős és konzervatív személy volt.

A tudósok az eredményt azzal indokolták, hogy az idősebb emberek nem rendelkeznek a megfelelő digitális médiakompetenciákkal, valamint rosszabb az emlékezetük. Az, hogy több republikánus, mint demokrata terjeszt álhíreket azzal függhet össze, hogy a 2016-os elnökválasztás során az álhírek többsége pozitívan számolt be Donald Trumpról. Amennyiben több álhírben szerepelt volna pozitívan Hillary Clinton, akkor több liberális kapta volna meg ezeket a tartalmakat, mint ahány konzervatív.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások