4 hordozóval zárkózna fel Kína

4 hordozóval zárkózna fel Kína

2019. február 8. 08:54, Péntek
Ez újabb figyelmeztető jel az amerikai félnek az ázsiai óriás növekvő erejéről.

A kínai népi felszabadító hadsereg néhány hónappal ezelőtt tette egyértelművé, hogy az elkövetkező időszakban a légierő és a haditengerészet kap majd kiemelt szerepet a további fejlesztések terén, miközben a szárazföldi hadsereg kénytelen lesz beérni a második (vagy harmadik) hellyel. A felzárkózást többek között 4 új repülőgép-hordozó megépítésével valósítanák meg, ami komoly kihívást jelent az USA számára.

Kínai lapok számoltak be most a konkrét elképzelésről, több helyi katonai szakértő kijelentéseire hivatkozva. Eszerint a kínai illetékesek a jelenleg meglévő első, valamint a teszteken áteső második példány után további négy ilyen egységet építenének, amelyek már nukleáris meghajtással, valamint vadonatúj elektromágneses katapulttal állnának hadrendbe, követve az amerikai példát. Ez már önmagában is jelzi, hogy a második helyet szemelték ki maguknak, hiszen egyetlen másik hatalom sem rendelkezik kettőnél több hordozóval, atommeghajtással pedig mindössze a francia fél rendelkezik, egyetlen példány révén – igaz, India tervezi egy ilyen hordozó megépítését, az oroszok pedig egyelőre vizsgálják a kérdést.


A kínai haditengerészet jelen pillanatban egyetlen egységre támaszkodik, amely még a szovjet időkből ered (ez ukrán közvetítéssel kötött ki Kínában). Maga a hajó kisebb és korosabb, mint az amerikai vetélytársak, a belföldön épülő, további tesztekre váró példány szintén ebbe a típusba tartozik, a 4 új hajó azonban ennél nagyobb és modernebb lenne. A kínai elnök 2035-re szeretné elérni a komoly modernizálás megvalósítását, 2050-re pedig már az abszolút csúcson vetélkednének, ami az első körben a Dél-kínai-tengeren való jelenlét megerősödését, ezt követően pedig a globális kereskedelem terén játszott szerep felértékelődését eredményezheti, bár ez utóbbi felett az amerikai haditengerészet gyakorol ellenőrzést, amit nyilván nem szándékoznak feladni.

A kínaiak emellett új, a hordozókra telepíthető vadászt fejlesztenek, de dolgoznak a Csengdu J-20 típusú lopakodó vadászon is, amit további projektek követnek majd a sorban, hogy csökkentsék a lemaradást.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások