A Facebookot elhagyók boldogabbak, de kevésbé tájékozottak

A Facebookot elhagyók boldogabbak, de kevésbé tájékozottak

2019. február 14. 08:52, Csütörtök
Néhány dolgot figyelembe kell vennie annak, aki lemond a közösségi platform használatáról.

Körülbelül kétmilliárd ember tölt el naponta legalább 1 órát a Facebookon. A Stanford és a New York-i Egyetem kutatói azt tanulmányozták, hogy milyen hatásokkal jár, ha valaki egy hónapra lemond a közösségi portál használatáról. Nos, aki így tett, az boldogabb volt, mert kevesebb időt töltött a világhálón, s ezáltal több ideje jutott a családtagjaira és a barátaira, de sokkal kevésbé volt tájékozott.

A tanulmány készítői 2844 olyan személyt kérdeztek meg a tapasztalataikról, akik naponta legalább egy órát töltöttek el a közösségi oldalon. A csoport tagjainak felét arra kérték, hogy egy hónapra mondjanak le a Facebookról, cserébe kaptak 90 eurót. A csoporttagok fiókjait rendszeresen figyelték, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy valóban nem mennek fel a közösségi platformra, a közérzetükről pedig SMS-ben érdeklődtek.

A tanulmány végeredménye szerint a Facebook használatáról lemondó csoport tagjainak nagy része azon a véleményen volt, hogy a döntés jót tett nekik, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy hiányozna nekik a szolgáltatás, ha korlátoznák a használatát. Az láthatóvá vált, hogy a Facebook nélkül eltöltött hónap javított az emberek közérzetén, kevésbé voltak depressziósak, sőt, elégedettebbek voltak. Sokuknak az egy hónapos időszak után sem volt feltétlenül igényük a közösségi platformon való újbóli megjelenésre.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy az eredményeket fenntartásokkal kell kezelni, mert nem lehet tudni, hogy egy ilyen "közösségi böjt" és annak időtartama, illetve erőssége kinél milyen hatásokat eredményezhet. Az egyik negatív hatás az lehet, hogy az érintett személyek kevesebb alternatív hírforrást fognak alkalmazni és ezáltal kevésbé lesznek tájékozottak.

A Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó Melissa G. Hunt és kollégái tavaly novemberben arra világítottak rá, hogy a különböző közösségi platformokon töltött idő növelheti a depresszió és a magányosság érzését az emberben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások