Innovációt, de humánus feltételekkel

Innovációt, de humánus feltételekkel

2019. március 16. 10:33, Szombat
Az Európai Unió piaci versenyért felelős vezetője kemény, de igazságos és nem enged bizonyos elvekből.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa az austini South by Southwest (SXSW) technológiai konferencián kifejtette, hogy a kontinenst érdekli az az innováció, amelyet a Facebook és az Amazon kínál jelenleg, de nem mindenáron, hanem humánus feltételek mellett. Az esemény moderátora megkérte a jelenlévőket, hogy aki egyetért azzal, hogy a Google-t vagy a Facebookot az eddiginél keményebben kell szabályozni, az emelje fel a kezét. A résztvevők 99 százaléka így cselekedett. Ez is azt mutatta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban is megváltozott az emberek véleménye az IT-óriásokról.


"Nem tudom, hogy igaz-e az, hogy az IT-cégek nagyon utálnak, de ha ez így van, akkor az nagy kitüntetés a számomra. Sajnos bizonyos vállalatok a polgárokra már másképpen tekintenek. Arra építenek, hogy a felhasználók szállítják az adatokat, míg ők megkeresik azokkal a pénzt. Nagyon szomorú azt látni, ahogy a piacot uraló vállalkozások kihasználják a pozíciójukat" - jelentette ki Margrethe Vestager. Az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa úgy vélte, hogy az IT-óriáscégek szabályozásának kérdésében most kezdődik majd csak az igazi vita. A politikus Mark Zuckerbergről azt mondta, ha a menedzser megvalósítja a legújabb elképzelését, amelynek lényege, hogy védeni akarja az Instagram-, a WhatsApp- és a Facebook-használók magánéletét, akkor ez lesz az első lépés a megfelelő irányba. S ez a tett azt fogja bizonyítani, hogy Zuckerberg valóban változtat valamit.

Vestager kiemelte, hogy egyetlen amerikai IT-óriást sem hagyna elvérezni azért, mert az európai vetélytársaik átaludták a digitális forradalmat. Emellett a számára az lenne a legutolsó dolog, hogy bármelyik konszernt feldaraboltassa. A csapata éppen ezért nem is végzett ilyen jellegű jogi háttérmunkát. Az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa kitért arra is, hogy a protekcionizmus kérdését nagyon komolyan veszi, már csak azért is, mert az Európai Unió egyik alapelve az egyenlő bánásmód. Éppen ezért nem alkalmazza a versenyjogot sem politikai fegyverként. Mindannak, amit tesznek, ki kell állnia akár a bíróság próbáját is, vagyis tényeken kell alapulnia és nem engedhetik meg maguknak a dolgok eltorzítását.


A politikus már tavaly februárban azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió nem akarja megakadályozni a fúziókat, de a vadnyugati módszereket visszaszorítaná, hogy fennmaradjon a verseny, mert az IT-óriások mellett kis- és közepes vállalatokra is szükség van.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások