Leépítések a világ első online egyetemén

Leépítések a világ első online egyetemén

2019. április 12. 08:21, Péntek
Az Udacity a dolgozói 20 százalékát bocsátotta el. A cég tavaly több, mint 90 millió dollár bevételt generált.

Sebastian Thrun részt vett a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának létrehozásában, majd a Google robotautójának kifejlesztésében és évekkel ezelőtt néhány kollégájával együtt megalapította az Udacity nevű online egyetemet, amely a világ első ilyen jellegű oktatási intézménye. A TechCrunch most arról írt, hogy az Udacity a munkatársai 20 százalékát, 75 embert küldött el és az érintettek között voltak vezetők is. Ezáltal a teljes munkaidős alkalmazottak száma 300-ra csökkent. Rajtuk kívül a startup még 60 vállalkozót is foglalkoztat. Thrun azt remélte, hogy az intézkedéseknek és azok miatt megvalósítható megtakarításoknak, illetve az elvégzett átszervezéseknek köszönhetően a következő negyedévtől akár nyereségessé is válhat a vállalat.

Az Udacity kiadásai és a dolgozói létszáma az elmúlt években folyamatosan nőtt. Thrun tavaly október után vette át ideiglenesen a vezérigazgatói pozíciót és úgy vélte, hogy a vállalkozás túl gyorsan bővült és lassan maga alá temeti a saját bürokráciája. Fontos volt ugyanakkor, hogy az elbocsátások ne vaktában történjenek, hanem egy stratégiai terv részeként, minderről e-mailben tájékoztatta is a munkatársakat. Az Udacity a költségcsökkentés mellett növelte a vállalati üzletágát, így már most 60 ilyen ügyfele van, köztük az AT&T és a PricewaterhouseCoopers. A jövőben ehhez a táborhoz csatlakozhat az Airbus és az Audi.

Az átszervezési tervet Lalit Singh ideiglenes ügyvezető igazgató dolgozta ki, aki felülvizsgálta az üzleti modellt és az elsődleges kiadásokat, például a munkaerő-, a marketing- és az egyéb nem munkaerőköltségeket. A cég nem csupán embereket bocsátott el, hanem hatékonyabbá tette a működését és a marketing-erőfeszítéseit, s csökkentette, illetve konszolidálta az irodaterületeit. Így eldőlt, hogy kizárólag egy kisebb iroda marad Mountain View városában és egy San Franciscóban, s kiértékelték azt is, hogy Udacitynek milyen valós ingatlanigényei vannak más országokban. Emellett fontos változás, hogy már csak négy vezető jelent közvetlenül az ideiglenes vezérigazgatónak, korábban 17 ilyen menedzser volt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban