3 milliárd dolláros büntetéssel számol a Facebook

3 milliárd dolláros büntetéssel számol a Facebook

2019. április 26. 08:56, Péntek
Ezt magántitkok megsértése és adatok engedély nélküli kiszolgáltatása miatt kaphatja az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (FTC).

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) tavaly a Cambridge Analytica-botrány miatt indított vizsgálatot az óriáscég ellen és többek között azt tanulmányozza, hogy a Facebook megsértette-e az aláírt 2011-es megállapodást, amelyet pont a hiányos adatvédelem miatt kellett kidolgozni. A társaság akár több milliárd dolláros büntetést is kaphat, néhány nappal ezelőtt pedig az vált ismertté, hogy a testület előtt magyarázkodhat Mark Zuckerberg. A tengerentúlon felmerült a kérdés, hogy elsősorban a menedzser jelenti a problémát és nem az általa vezetett vállalat.

A vállalat most nyilvánosságra hozta az aktuális negyedéves adatait, amelyekből kiderült, hogy Zuckerbergék komoly, akár 3 milliárd dolláros pénzbüntetéssel számolnak. A büntetésre szánt összeg elkülönítése miatt a Facebook nyeresége 2,43 milliárd dollárra esett vissza, míg a bevétele 15,08 milliárd dollárra nőtt. Ez utóbbi 26 százalékos növekedést jelent az előző esztendő hasonló időszakához képest.

Amennyiben beigazolódik az óriáscég gyanúja és az FTC valóban 3 milliárd dollárra bünteti meg, akkor az új rekord lehet a testület által adatvédelmi ügyekben kiszabott bírságok történetében. Az eddigi rekordot a Google tartja egy 2012-es mindössze 22,5 millió dolláros pénzbüntetéssel. A szövetségi szabályozó hatóság nem adott meg határidőt a vizsgálat lezárására és a büntetés kiszabására, de elemzők szerint a Facebook bejelentése arra enged következtetni, hogy erre hamarosan sor kerülhet.

A nyilvánosságra hozott adatokból az is láthatóvá vált, hogy a Facebookot Európában naponta 286 millióan, míg az Amerikai Egyesült Államokban 186 millióan használják rendszeresen. A naponta aktív felhasználók teljes száma márciusban 1,56 milliárd volt, ami 8 százalékos növekedést jelent tavaly márciushoz képest. A Facebookot, az Instagramot, a WhatsAppot és a Messengert naponta átlagosan 2,1 milliárdan használják. A Facebook által foglalkoztatottak száma március végén 37 773 volt, ami 2018 március végéhez képest 36 százalékos növekedés.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások