EU - versenyjogi vizsgálat indul az Apple ellen

EU - versenyjogi vizsgálat indul az Apple ellen

2019. május 8. 16:53, Szerda
A vizsgálat a Spotify jelzése nyomán kezdődhet el, amelynek nem engedélyeznek bizonyos dolgokat, amit saját szoftverénél, az Apple Musicnál igen.

Az Apple kontra Spotify vita azután robbant ki, hogy a stream-szolgáltató kliensprogramja 2016 júliusában kikerült az App Store kínálatából. Márciusban a cég bepanaszolta a kaliforniai konszernt az Európai Bizottságnál, mert úgy érezte, hogy az Apple miatt folyamatosan hátrányok érik. Daniel Ek, a Spotify első embere azzal vádolta meg a társaságot, hogy tisztességtelen a piaci versenyben. Az Apple ugyanis az App Store rendszerében olyan szabályokat vezetett be, amelyek korlátozták a felhasználók számára elérhető kínálatot és lefékezték az innovációt.

A The Financial Times most három brüsszeli bennfentesre hivatkozva azt írta, hogy az Európai Bizottság néhány héten belül elindítja a hivatalos versenyjogi eljárását az Apple ellen. Mindez azért sem meglepő, mert Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa korábban már jelezte, hogy minden olyan esetet nagyon komolyan vesznek, amely a piaci verseny fő kérdéseit érinti. Az amerikai óriáscég azért kerülhet a kritikák kereszttüzébe, mert ő birtokolja a szoftverplatformot, és megteremtette a Spotify vetélytársát az Apple Music személyében. Bírálatok érték az alkalmazott bevétel-elosztási gyakorlatot is, valamint azt, hogy az Apple megtiltotta a konkurensei számára bizonyos funkciók és ajánlatok alkalmazását, amelyeket ugyanakkor viszont a kaliforniai vállalat nagyon is használ.

Az Apple az elmúlt esztendőkben egyre több mesterséges korlátozást vezetett be azért, hogy akadályozza a vetélytársai tevékenységét és bevételszerzését. Ilyen korlátozások vonatkoznak például az új funkciók fejlesztésére. Az új megoldásokat közvetlenül az iOS operációs rendszerbe integrálják, ezáltal csak az Apple szolgáltatásai és az azokat használók számára érhetők el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások