2023-ra terjednek el az 5G-telefonok

2023-ra terjednek el az 5G-telefonok

2019. július 8. 08:49, Hétfő
Hosszú évek alatt terjedhet el az új generáció, itt nem lesz kapkodás.

Az egymástól eltérő generációt képviselő mobiltechnológiák szegmensében hozzászokhattunk ahhoz, hogy az új szabványok csak lassan, fokozatosan válnak a mindennapok részévé, itt ugyanis sem a 3G, sem pedig a 4G LTE esetében nem láttunk óriási robbanást, amely 1-2 év alatt elhozta volna a teljes generációváltást. A jelek szerint az 5G esetében is így lesz, egy friss előrejelzés ezt vázolja fel számunkra.


A Canalys tette közzé friss munkáját, amelyben az 5G terjedésének várható üteméről értekeznek. Tekintettel arra, hogy a hajlítható megoldások valódi piaci rajtja egyelőre még várat magára (itt a Samsung kicsit meg is égette magát a korai debütálással), minden szempontból az ötödik generációs készülékek bemutatása marad 2019 fő attrakciója, viszont a friss technológia terjedése ezúttal sem lesz rendkívül gyors. Amíg ugyanis idén az újonnan leszállított okostelefonok alig 1 százaléka támogatja majd az új szabványt (ami mindössze 13 millió példányt jelentene, ez még el is érhető, tekintettel arra, hogy hamarosan jön a Galaxy Note 10 és a Samsung, valamint a Nokia által ígért olcsóbb csúcskategóriás megoldások), jövőre már 11,8 százalékos lesz ez az arány, egy évvel később pedig 27 százalék lesz az 5G-telefonok részesedése.


A terjeszkedés üteme tehát igazán csak a következő évtized elején gyorsul majd fel, 2022-re az új készülékek 39 százaléka, 2023-ban pedig már több, mint fele, 51,4 százaléka támogatja majd az ötödik generációs technológiát. Ez utóbbi adat már több mint 800 millió darabot jelentene egyetlen év alatt, amivel elérkeznénk a fordulóponthoz, tehát 4 év múlva jönne el igazán a generációváltás időszaka. Az első helyen Kína lesz majd, itt ugyanis a technológia korai alkalmazása, valamint a kormányzat kifejezetten ezt támogató magatartása nagyban segíti a gyors terjeszkedést, a fordulópontként jellemzett 2023 során például a fenti arány az ázsiai országban már 62 százalék felett lenne.

Az elkövetkező 4 év során világszerte összesen 1,9 milliárd ilyen készüléket szállítanának le a telefongyártók, ezzel pedig a széles tömegek számára is elkezdődne az 5G korszaka.

Listázás a fórumban