Megnövelné robotautó-flottáját a Yandex

Megnövelné robotautó-flottáját a Yandex

2019. augusztus 26. 13:30, Hétfő
Az orosz cég tízszer annyi gépkocsit működtetne, mint napjainkban.

A Reuters értesülései alapján a Yandex a mostaninál sokkal több robotjárművet akar forgalomba állítani azért, hogy megvizsgálja a kifejlesztett algoritmusait és azok hatékonyságát, illetve, hogy gyorsan felmérhesse az algoritmusai módosításainak a következményeit.

Az orosz vállalat 2016-ban kezdte el fejleszteni az autonóm közlekedéssel kapcsolatos technológiáit, 2017 óta teszteli az első modelleket és a jelenlegi robotautó-flottája 90 gépkocsiból áll. Dmitrij Poliscsuk, a Yandex autonóm közlekedési részlegének vezetője kijelentette, hogy ezt a mennyiséget radikálisan megnövelnék. A menedzser úgy vélte, hogy az első 1000 autót viszonylag gyorsan, akár 1,5-2 esztendőn belül az utakra tudják küldeni és azt reméli, hogy már az év végéig több mint 100 autonóm gépkocsit tesztelhetnek az orosz közutakon. Az elképzelések alapján 35 járművet próbálnának ki Moszkvában, ugyanakkor az autókban mindig lesz - egy vészhelyzetben beavatkozni tudó - sofőr.

Az egyelőre nem derült ki, hogy az orosz társaság pontosan mekkora összeget fektetett be az autonóm gépkocsikkal kapcsolatos technológiák fejlesztésébe. Poliscsuk egy-egy jármű fejlesztési költségeit 6,5 millió rubelre becsülte, míg az első prototípus megalkotása pedig 9,5 millió rubelbe került. Az autókat a Szkolkovói Innovációs Központban és Innopolisban tesztelik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások