Egyre inkább az USA-tól és Kínától függ a digitális világ

Egyre inkább az USA-tól és Kínától függ a digitális világ

2019. szeptember 7. 11:30, Szombat
A két állam akkora előnyre tett szert a többivel szemben, hogy azok aligha érheti utol őket.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) nyilvánosságra hozta a Digital Economy Report 2019 című jelentését, amelyben többek között azt írta, hogy a kínai és az egyesült államokbeli online platformok 90 százalékos részesedéssel rendelkeznek a globális digitális gazdaságon belül. Ugyanez az arány az európai vállalkozások esetében mindössze 4 százalék. A fennmaradó 6 százalékon osztoznak az ázsiai, az afrikai és a latin-amerikai társaságok.

Az UNCTAD munkatársai megállapították, hogy a digitális világban egyre nő a távolság Kína és az USA, valamint a világ többi országa között. Az ENSZ éppen ezért globális erőfeszítéseket sürgetett azért, hogy ezen a helyzeten minél előbb változtatni lehessen. A szervezet hét úgynevezett szuperplatformot nevezett meg, amelyek a globális piac kétharmadára befolyással vannak, ezek amerikai részről a Microsoft, az Apple, az Amazon, a Google és a Facebook, illetve kínai részről a Tencent és az Alibaba.Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára kijelentette, hogy a világ több mint fele még mindig alig vagy egyáltalán nem fér hozzá a világhálóhoz, ezért mindent el kell követni e digitális szakadék bezárására. A Digital Economy Report 2019 szerint az ipari nemzetek esetében ötből négy lakosnak van internetelérése, de a 47 legfejletlenebb államban csak minden öt lakosból egynek. Kiderült továbbá, hogy a digitális gazdaság a teljes világgazdaság értékeinek 4,5-15,5 százalékát termeli meg.

A dokumentum megállapításai pont a jelenleg is zajló amerikai-kínai kereskedelmi, sőt, Terry Gou, a Foxconn vezetője szerint technológiai háború miatt érdekesek, hiszen rávilágítanak arra, hogy a világ alapvetően is rendkívül kiszolgáltatott a két nagyhatalomnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban